Globális vízválságra figyelmeztet az ENSZ és az UNESCO legújabb jelentése

2023.03.22. · gazdaság

A szerdán, március 22-én kezdődik az ENSZ 2023-as vízkonferenciája New Yorkban. Az eseményre elkészült, de nyilvánosan még nem elérhető legújabb vízügyi világjelentés szerint a világ népességének mintegy 10 százaléka már jelenleg is olyan területeken él, ahol a vízhiány elérte a kritikus mértéket.

Az ENSZ és az UNESCO szakértői által összeállított dokumentum szerint 3,5 milliárd ember az évnek egy hónapjában biztosan nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű édesvízhez. Az előrejelzések pedig azt mutatják, hogy a szezonális vízhiány rövidesen olyan régiókban is állandósul, ahol jelenleg vízbőség van. Ilyen térségek Közép-Afrikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában egyaránt megtalálhatók, miközben a vízkrízis a Közel-Keleten és a Szaharában a mostaninál is égetőbbé válhat.

A jelentés szerint az elmúlt 40 évben évente nagyjából egy százalékkal emelkedett a globális vízfelhasználás, aminek nagysága és sebessége a következő évtizedekben folyamatosan fokozódik a népességnövekedés, valamint a pazarló fogyasztói szokások miatt.

Richard Connor, a jelentés vezetőszerkesztője a BBC-nek azt mondta, hogy nemzetközi összefogás és összehangolt cselekvés híján a Föld minden lakott pontját eléri a vízválság. A jelentés szerint a krízis elkerülésének költségei évente 600 milliárd dollárra rúghatnak, de rosszabb esetben az ezermilliárdot is elérhetik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás