Saját koordinált világidőt kaphat a Hold, felkészül a Mars

A Fehér Ház arra utasította kedden az amerikai űrügynökséget (NASA), hogy hozzon létre egy koordinált világidőt a Holdnak és más égitesteknek – írta meg kedden a Reuters. A hírügynökség szerint ezzel az Egyesült Államok nemzetközi normákat szeretne felállítani a fokozódó holdverseny közepette.

Az Egyesült Államok 52 év után idén februárban tért vissza a Hold felszínére az Intuitive Machines vállalat Odysseus holdszondájával
photo_camera Az Egyesült Államok 52 év után idén februárban tért vissza a Hold felszínére az Intuitive Machines vállalat Odysseus holdszondájával Forrás: Intuitive Machines

A NASA-nak más amerikai kormányzati szervekkel együttműködésben 2026 végéig kellene kitervelnie, hogy miként alapítja meg a világszerte elhelyezett atomórákon alapuló földi egyezményes koordinált világidőhöz (Coordinated Universal Time, UTC) hasonló holdi koordinált világidőt (Coordinated Lunar Time, LTC). Ezt az új időrendszert azután holdi űrhajók, űrhajósok, valamint az égitest körül keringő és felszínén dolgozó űrszondák tudnák használni.

Az USA a jelenlegi tervek szerint jövő szeptemberben juttathat ismét űrhajósokat a Hold közelébe, az Artemis–2 küldetéssel. Ennek során az Orion űrhajó által szállított három amerikai és egy kanadai asztronauta még nem landol majd az égitest felszínén – erre legkorábban 2026-ban kerülhet sor, ha a SpaceX Starship rakétarendszerén és űrhajóján alapuló (Starship HLS) holdkomp addigra elkészül és bizonyítja működőképességét. Eközben Kína 2030-ban, India pedig 2040-ben szeretné saját űrhajósait a Holdra küldeni.

A Starship HLS a Hold felszínén
photo_camera A Starship HLS a Hold felszínén Illusztráció: SpaceX

„Az atomórák a Holdon más rátával ketyegnek majd, mint a Földön” – mondta Kevin Coggins, az űrhivatal kommunikációs és navigációs programjáért felelős vezetője, egészen pontosan naponta 58,7 mikroszekundummal (a másodperc egy milliomod része). A Hold kisebb gravitációja által okozott eltérés nem tűnik soknak, csakhogy a mai műholdas navigációs és kommunikációs rendszerek extrém precizitást igényelnek. A Reutersnek nyilatkozó fehér házi tisztségviselő szerint ennek megoldásához valószínűleg atomórákat kell majd telepíteni az égitest felszínére.

Coggins szerint van értelme annak, hogy egy másik égitest, mint a Hold vagy a Mars saját világidőt kapjon. A tisztségviselő nyilatkozata azt jelzi, hogy az űrügynökség előbb-utóbb ilyet a Marsnál is be szeretne vezetni. Már két évtizede vannak próbálkozások egy ilyen, koordinált marsi idő (Martian Coordinated Time, MCT) kidolgozására, de azt eddig még egyetlen robotszondás küldetés sem használta. A NASA a jelenleg felszínen dolgozó két marsjárójánál, a Curiositynél és a Perseverance-nél saját, helyi közép napidőn alapuló időzónát alkalmaz.