Álmában is dalol a bentévi nevű újvilági énekesmadár

Ma már nyilvánvaló, hogy az emberi alvás közben lejátszódó folyamatok más állatcsoportoknál is előfordulnak. Ám, hogy az embereken kívül más fajoknál vajon létezik-e a hangos álombeli kommunikáció jelensége, eddig csak egy-két emlősnél sikerült megfigyelni.

Az IFL Science által ismertetett új kutatási eredmény szerint a Dél- és Közép-Amerikában honos, magyarul bentévi néven lajstromozott Pitangus sulphuratus királygébicsféle bizonyítottan énekel álmában. A Chaos folyóiratban április elején közölt tanulmányukban a Buenos Aires-i Egyetem biofizikusai azt állítják, hogy a faj általuk vizsgált egyedei alvás közben rendszeresn aktivizálják a hangadásban szerepet játszó izmaikat, miközben agyi aktivitásuk megegyezik azzal, amit a éber állapotban megfigyeltek náluk vokalizációjuk alatt.

Bentévi, miszerint Pitangus sulphuratus
photo_camera Bentévi, miszerint Pitangus sulphuratus Fotó: Wikipédia

A kutatók elektromiográfiás eljárással kategorizálták a különféle szignálok izomtevékenységeit, így azt a speciális mintázatot is, amely a fajra jellemző egyedi, a territoriális konfliktusaik során hallatott 15-20 Herz közötti tartományú trillát állítja elő. Az igazi szenzáció az, hogy ezt az aktivitási mintázatot alvó madaraknál is detektálták a kutatók. Eredményeik szerint az izommunka alapján számítógépesen generált, alább meghallgatható hangsor egy az egyben megegyezett a szóban forgó trillával.

link Forrás

A biofizikusok mindebből arra következtetnek, hogy a bentévik és a hozzájuk hasonló, összetett hangsorokkal kommunikáló madárfajok az emberekhez, illetve az emlősökhöz hasonlóan álmukban dolgozzák fel az éberen megélt konfliktusaikat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás