Kutatók nyílt levélben tiltakoznak az állattenyésztés klímaterheléséről kiadott ENSZ-jelentés megtévesztő adatai miatt

A Guardian birtokában lévő nyílt levélben több, mint 20 nemzetközi szakértő fejezi ki megdöbbenését, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) hónapok óta nem sikerült orvosolnia a Paul Behrens és Matthew Hayek akadémikusok által az állattenyésztés klímaterheléséről szóló, a tavaly decemberi Cop28 klímacsúcsra kiadott jelentésben korábban azonosított „súlyos torzításokat” – írja a brit napilap.

Behrens és Hayek azt állítják, hogy még áprilisban jelezték aggályaikat, de azon túl, hogy egy webináriumon írásban feltehették kérdéseiket, érdemi lépéseket nem tudtak kieszközölni a FAO-nál. „Észrevételeink túlnyomó többségére egyáltalán nem válaszoltak. Aggodalmainkat alig vették tudomásul, nemhogy komolyan foglalkoztak volna velük. Olyan volt, mintha egy téglafalba ütköznék. A FAO súlyos hibákat követett el, amelyeket sürgősen ki kell javítani tudományos hitelességének megőrzése érdekében” – nyilatkozta Behrens a Guardiannek.

A bírált FAO-jelentés (Pathways towards lower emissions) címlapja
photo_camera A bírált FAO-jelentés (Pathways towards lower emissions) címlapja Forrás: FAO

Pedig a kutatók szerint a jelentés számos ponton helytelenül idézte a korábbi tanulmányaikban szereplő adatokat, így a mára már idejétmúlt nemzeti étrendeket, de megduplázta a hústermelés globális kibocsátási számait is, valamint egy sor ponton keveri a különböző báziséveket. A nyílt levél szerint a jelentés készítői figyelmen kívül hagyták a nem mezőgazdasági területeken történő szénmegkötés alternatív költségeit is, mindezzel jelentősen túlbecsülve a klímaterhelés jelenlegi és a húsfogyasztás csökkentése és a termelési alternatívák után 2050-re várható mértékét.

Bár az első észrevételekre a Guardian szerint a FAO vezető tudósa, Beth Crawford még válaszolt, mondván, hogy „nincs globális adatbázis az étrendi preferenciákról, és nincs olyan politikai eszköz sem, amely támogatná a kiegyensúlyozott környezeti, gazdasági és társadalmi kritériumokon alapuló alternatív étrendek elfogadását”, érdemi válasz nem érkezett az észrevételekre.

A 78 környezetvédelmi szervezet által is aláírt nyílt levél szerint „elfogadhatatlan”, hogy a FAO, tekintélyes ENSZ-intézményként nem javítja a súlyos hibákat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás