Megtalálták az ebola ellenszerét

2019.08.13. · tudomány

Jelentősen növelte az ebolás betegek túlélési esélyeit két új, egyelőre a klinikai tesztek fázisában lévő gyógyszer – jelentették be a gyógyszerkísérletek felelősei az ENSZ egészségügyi szervezeténél, a WHO-nál, valamint az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetnél (NIH) hétfőn. A Kongói Demokratikus Köztársaságban orvosok és kutatók már jó ideje keresik az ellenszert a ragályra, amely egy év alatt 1800 ember halálát okozta a közép-afrikai országban.

Egy kísérleti védőoltásról korábban már bebizonyosodott, hogy képes megakadályozni a megfertőződést, de eddig nem volt olyan szer, amely a már megbetegedett embereken segített volna. „Mostantól nem mondhatjuk, hogy az ebola gyógyíthatatlan” – mondta Jean-Jacques Muyembe, az új gyógyszerrel folytatott kísérleteket felügyelő kongói nemzeti orvosi kutatóintézet főigazgatója. A négy kipróbált szer közül kettő bizonyult hatásosnak, ha a betegség korai stádiumában adták a pácienseknek. 

photo_camera Ebola elleni védőoltást kap egy kislány Gomában 2019. augusztusban Fotó: AUGUSTIN WAMENYA/AFP

A két szert mostantól minden ebolás beteg megkapja a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A REGN-EN3 és mAb114 munkanéven futó szerek antitestekkel támadják az ebola vírusát, ezáltal semlegesítik a kórokozó emberi sejtekre gyakorolt hatását. Az antitesteket az ebolát túlélő betegek szervezetéből vonták ki. A másik két, ZMapp és Remdesivir nevű szert ejtették a kísérletek során, mert kevésbé bizonyultak hatékonynak.

A tavaly novemberben kezdődött kísérletek során 700 betegen próbálták ki a négy gyógyszert, ebből 499 esetben elérhetők már az előzetes eredmények. A REGN-EB3-mal kezelt betegek 29 százaléka halt meg, míg az mAb114-et megkapó csoportban 34 százalékos volt a halálozási arány. Akiknél alacsonyabb szintű volt a vírusfertőzöttség, még jobb – 94, illetve 89 százalékos – túlélési eséllyel jöttek ki a kísérletből. A másik két, kevésbé hatékony szer 49, illetve 53 százalékos halálozási rátát eredményezett.

Mindez azt jelenti, hogy az embereket el lehet kezdeni felvilágosítani, hogy több mint 90 százalék esélyük van túlélni a betegséget, ha azt korai szakaszban diagnosztizálják – mondta a gyógyszerkísérletekben részt vevő kutatók egyike, Sabue Mulangu. Ez azért is fontos, mert a kongóiak jó része meg van győződve róla, hogy a betegség úgyis gyógyíthatatlan, emellett kevéssé bíznak az orvosokban és ápolókban, ami eddig jelentősen megnehezítette a vírus legyőzését.

photo_camera Utcai lázmérés Gomában Fotó: PAMELA TULIZO/AFP

A valódi megoldás persze az lenne, ha már azt sikerülne megakadályozni, hogy bárki elkapja a vírust. A hatékonynak és biztonságosnak tűnő védőoltást azonban – további tesztek híján – még nem engedélyezte a WHO.

Az ebola utoljára akkor hozta lázba az északi félteke népét, amikor 2014-ben úgy tűnt, hogy a nyugat-afrikai járvány akár világjárvánnyá nőheti ki magát. A 2018-as kongói járvány esetében ez a veszély nem merült fel, mégis fontos hír, hogy valószínűleg sikerült megtalálni az ellenszert az 50-90 százalékos halálozási arányú járványos betegségre, amely több mint tízezer ember életét követelte a 2010-es években.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás