A tavalyi influenzaszezon több halálesettel járt Magyarországon, mint az idei koronavírus-járvány

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Idén áprilisban összesen 11 099 ember halt meg Magyarországon a belügyminisztérium nyilvántartása szerint. Ez majdnem pontosan annyi, mint a 10 éves áprilisi átlag (11 054 haláleset), ugyanakkor  a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mintegy 9 százalékkal több, mint a tavaly áprilisi 10 167 haláleset.

Az idei halálozások alakulása a 10 éves átlaghoz képestGrafika: Tóth Róbert Jónás / qubit.hu

Mivel a koronavírus-világjárvány kitörése óta a legtöbb országban nem igazán megbízhatók a hivatalos COVID-19-statisztikák, akár a fertőzöttek számáról, akár a SARS-CoV-2 miatti halálesetek alakulásáról van szó, az elemzők árgus szemmel figyelik az adott ország teljes halálozási statisztikáit, hogy így is képet lehessen alkotni a járvány valós hatásáról. 

Azokban az európai országokban például, amelyeket a legsúlyosabban érintett a járvány, jelentősen megnőtt a halálozások száma idén tavasszal, nagyobb mértékben, mint azt a hivatalos COVID-19 miatti halálozási statisztikák indokolnák. Stockholmban, ahol nem vezettek be szigorú járványügyi korlátozásokat, egy friss adat szerint több mint kétszer annyian haltak meg, mint egyébként.

Márciusban, bár már akkor is terjedt a koronavírus Magyarországon, a halálozás mértéke nem érte el a sokévi átlagot, ami a szokásosnál enyhébb influenzaszezonnak volt köszönhető. A szezonális vírusos betegség 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is tovább tartott és több áldozatot szedett, mint idén. 

Az elmúlt három év havi halálozásai (kék) az elmúlt 10 év havi átlagaihoz (piros) képestGrafika: Tóth Róbert Jónás / qubit.hu

A hivatalos statisztikák szerint Magyarországon eddig 509 ember vesztette életét COVID-19 miatt.

Frissítés május 29-én. Olvasóink jelzéseire hallgatva hozzátesszük, hogy: az áprilisi, "csak" átlagos halálozási számhoz természetesen jelentős mértékben hozzájárultak a koronavírus visszaszorítását célzó intézkedések és azok betartása is.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: