Kétszer kapta el a koronavírust egy 25 éves amerikai férfi, és másodszorra sokkal rosszabbul lett

2020.10.13. · tudomány

Két hónapon belül kétszer is megfertőződött koronavírussal egy amerikai férfi a The Lancet Infectious Diseases című folyóiratban hétfőn közzétett tanulmány szerint. Ezzel egy hongkongi, egy belga, egy ecuadori és egy holland eset után a 25 éves fiatal az ötödik a világon, akinek a szervezetében a felgyógyulás után dokumentálhatóan ismét megjelent a vírus - írja az MIT Technology Review, megjegyezve, hogy biztosan vannak még olyan esetek, amelyek nem kerültek nyilvánosságra.

Az eset furcsasága, hogy másodszorra sokkal súlyosabb tünetek alakultak ki a férfinál. Először április 18-án lett pozitív a koronavírus-tesztje, előtte már néhány hete fájt a torka, köhögött, fejfájásra, hányingerre és hasmenésre panaszkodott. Másfél héttel később már gyógyultnak érezte magát, és kétszer is negatív tesztet produkált (május 9-én és 26-án). Mindössze két nappal a legutolsó negatív teszt után azonban ismét jöttek a korábban észlelt tünetek, sőt még láz és szédülés is adódott hozzá. Június 5-én újra pozitív lett a koronatesztje, és az állapota rövid időn belül annyira leromlott, hogy kórházba került, miután a tüdeje nem tudott elég oxigént juttatni a szervezetébe. Előtte semmilyen alapbetegsége nem volt.

Orvosai mindkét alkalommal mintát vettek a vírusból, majd összehasonlították egymással a kórokozók genomját, és megállapították meg, hogy túlságosan is különböznek ahhoz, hogy ez ugyanaz a fertőzés lehessen. Ez csupán egy nyilvántartott esetnél fordult eddig elő – Ecuadorban.

Az eddigi újrafertőződéses esetek arra mutatnak rá, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ha valaki egyszer átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor immunissá válik. Még akkor sem, ha a világszerte nyilvántartott, közel 40 millió esetből eddig elenyészően kevés, öt újrafertőződéses esetet találtak. A tudósok egyelőre ugyanis nagyon keveset tudnak arról, milyen védelemmel jár, ha valaki már átesett a fertőzésen.

Nem tudni, hogy antitesteken vagy T-sejteken keresztül védekezik-e inkább a szervezet, és milyen hosszú ideig tart az immunitás, ezért egyelőre a kutatók sem tudják, hogy milyen orvosi kezelés vagy milyen vakcina lenne a leghatásosabb, illetve hogy elegendő lenne-e egy egyszeri oltás, vagy évente meg kellene ismételni, mint az influenza esetén. Bevált eszközként egyelőre marad a maszk és a távolságtartás.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás