Kína gazdaságilag állítólag már kilábalt a Covid-válságból

2020.10.19. · gazdaság

4,9 százalékos növekedést produkált a kínai gazdaság 2020 harmadik negyedévében, ezzel némileg elmaradt ugyan az elemzői várakozásoktól, de megfordult a trend az első negyedév 6,8 százalékos zuhanása után – számolt be a hivatalos statisztikákról a brit Guardian.

A lap szerint várhatóan Kína lesz az egyetlen gazdaság a G20 csoporton belül, amely 2020-ban növekedni tud. A Nemzetközi Valutaalap szerint a globális gazdaság 4,4 százalékkal zsugorodik, ez a legnagyobb gazdasági visszaesés az 1929-1933-as gazdasági világválság óta.

A Covid-19 járvány elharapózása után Kínában áprilistól kezdték oldani a karantént, sorra nyitottak újra a leállított gyárak, termelő üzemek és az utazási korlátozásokon is enyhítettek a hatóságok.

Gyári munkás Hangcsouban 2020. október 19-én
photo_camera Gyári munkás Hangcsouban 2020. október 19-én Fotó: STR/AFP

A hétfői adatok szerint a szeptemberi ipari termelés 6,9 százalékkal, a kiskereskedelmi forgalom pedig 3,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ugyanez a mutató az új autók autók eladásban 12,8 százalékos pluszt mutat, miközben a belföldi légi forgalom nagysága meghaladta a pandémiát megelőző szintet.

A Guardian szerint ugyanakkor sokan megkérdőjelezik a hivatalos gazdasági adatok hitelességét, hivatkozva a korábbi kozmetikázásokra. A brit lap szerint a statisztikákban mutatkozó növekedésnek az is az oka, hogy Kína a Covid-válság nyomán a belső termelés és fogyasztás fellendítésére fókuszál.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás