A súlyos COVID-tüneteket is megelőzi a Moderna vakcinája

2020.12.15. · tudomány

Jó hírek jöttek a Moderna vakcinájáról: az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerészeti Ügynökség (FDA) adatai szerint az oltás felnőttek esetében hatásos, és a COVID-19 súlyos változatát is megelőzi.

A biztató eredmények hatására az FDA valószínűleg már pénteken külön eljárásban engedélyezi a szer beadását az Egyesült Államokban – írta a New York Times FDA-közeli forrásokra hivatkozva. Ha a döntés megszületik, a jövő hét elején több millió amerikai számára válik elérhetővé egy újabb koronavírus elleni oltás a Pfizer/BioNTech vakcinája mellett.

Az FDA által adott értékelés megerősíti a korábbi információt, miszerint a Moderna vakcinája 94,1 százalékban bizonyult hatásosnak egy harmincezer fős teszt során. Az előforduló mellékhatások – láz, fejfájás, fáradtság – kellemetlenek voltak ugyan, de nem veszélyesek.

Az eredmények részletesen

Jókor jött az újabb vakcina az Egyesült Államokban, ahol ismét rekordokat döntögetnek a napi új koronavírus-esetszámok, a kórházak túlterhelődtek, a napi halálesetek száma pedig nem szűnik növekedni. A Moderna vakcinája a teszteken ugyanolyan hatásosnak bizonyult a különböző bőrszínű tesztalanyoknál, és nem tért el a férfiak és nők körében elért eredmény sem.

Még figyelemreméltóbb, hogy a vakcinával elért eredmények majdnem ugyanolyan jók voltak az egészséges alanyoknál és azoknál, akiknél fennállt a súlyosabb COVID-19 kialakulásának kockázata, mert például elhízottak vagy cukorbetegek voltak.

A 65 évnél idősebbek körében valamivel alacsonyabb, 86,4 százalékos hatásosságot állapítottak meg a kísérletekben.

Két lényeges különbség a két sikervakcina között

Akárcsak a Pfizer/BioNTech, a Moderna is a vírus mRNS-sel dolgozik, a vakcinák összetétele tehát hasonló. Az egyik lehetséges különbség az FDA értékelése alapján (bár lehet, hogy csak abból fakad, hogy egyelőre kevés a rendelkezésre álló adat), hogy a Pfizer oltása az első beadás után 10 nappal kezdi kifejteni védő hatását, míg a Moderna vakcinájánál nem mértek ilyen korán átütő hatást.

A másik lényeges különbség, hogy mennyire válik be az oltás a súlyos koronavírus-szövődmények megelőzőjeként: a Moderna többféle bizonyítékot is felmutatott arra, hogy a vakcinája képes erre. A kísérletek során 30 önkéntesnél alakultak ki súlyos tünetek, de ők mind a placebócsoport tagjai voltak. A másik csoportba tartozók közül senkinél sem alakult ki a betegség súlyos formája.

A Pfizer kísérletei ebből a szempontból kevésbé voltak meggyőzőek: a placebócsoportban tíz, a beoltottban egy embernél alakultak ki súlyos tünetek, és ezek a számok túl alacsonyak ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni: a vakcina alkalmas a súlyos tünetek megelőzésére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás