Brutális összegű károkat okoztak a természeti katasztrófák 2020-ban

2020.12.28. · gazdaság

Az ausztráliai bozóttüzektől a szibériai hőhullámokon át a kelet-afrikai sáskajárásig 15 olyan természeti katasztrófát vesz sorba a Christian Aid nemzetközi segélyszervezet napokban publikált jelentése, amelynek közvetlen anyagi kár meghaladta az 1,5 milliárd dollárt.

A BBC ismertetése szerint 2020-ban az extrémen esős monszun áradásokat okozott szerte Ázsiában. Az indiai árvizek több mint 2 ezer halálos áldozatot követeltek és több millió embert kényszerítettek otthonaik elhagyására – a veszteségek becsült értéke 10 milliárd dollárra rúgott. Kína még nagyobb anyagi károkat szenvedett az áradások miatt, ez az év június és október között 32 milliárd dollár körül mozog.

A nyár elején Banglades negyedét elárasztó Amphan-ciklon pedig néhány nap alatt okozott 13 milliárd dollárra becsült veszteséget. Így Ázsiában több mint 40 milliárd dollárra becsülhető a károk nagysága.

photo_camera Árvízi védekezés Bangladesben Fotó: Syed Mahamudur Rahman/NurPhoto via AFP

Az ENSZ szakértői szerint egyértelműen az éghajlatváltozásnak betudható kelet-afrikai sáskajárás közvetlen kárai 8,5 milliárd dollárra rúgnak. A szintén a megváltozó időjárási viszonyok miatt brutálisan megerősödő Ciara viharciklon pedig Írországban és az Egyesült Királyságban okozta 17 ember halálát, a becsült kárt 2,7 milliárd dollár.

Sáskainvázió a kenyai Samburu megyében, 300 kilométerre Nairobitól
photo_camera Sáskainvázió a kenyai Samburu megyében, 300 kilométerre Nairobitól Fotó: TONY KARUMBA/AFP

Az Egyesült Államokban a hurrikánok és az erdőtüzek összesen 60 milliárd dolláros anyagi veszteséget okoztak – állítja a Christian Aid jelentése, amelynek szerzői hangsúlyozzák, hogy számaik valószínűleg alábecsültek, mivel csak a biztosított veszteségeket vették alapul.

A jelentés szerzői, és a BBC által megkérdezett szakértők szerint a klímaváltozás hatása a szélsőséges eseményekre erős, és valószínűleg tovább növekszik a következő években.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás