Keveset bármelyik vakcinára lehet inni

2021.04.27. · tudomány

Nincs bizonyíték arra, hogy egy-két ital elfogyasztása csökkenthetné a jelenlegi kornavírus-vakcinák hatásosságát – olvasható a New York Times kedden publikált összeállításában.

A kis vagy mérsékelt mennyiségű alkohol a gyulladás csökkentő hatása miatt akár még előnyös is lehet, az erős alkoholfogyasztás viszont, különösen hosszú távon, elnyomhatja az immunrendszert, és potenciálisan befolyásolhatja a vakcinaválaszt – állítják a lap által megkérdezett szakértők.

Az alkohol immunválaszra gyakorolt hatásait kutató Ilhem Messaoudi, a University of Californa Irvine-i Víruskutató Központjának igazgatója szerint mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy mit is jelent a mérsékelt alkoholfogyasztás. A nemzetközi ajánlások alapján a mérsékelt alkoholfogyasztás a férfiaknál nem több napi két, a nőknél pedig legfeljebb napi egy italnál, míg a nagymértékű alkoholfogyasztás a férfiaknál négy vagy több, a nőknél pedig három vagy több italnál kezdődik. Egy italnak számít másfél deciliter bor, 4 cent(iliter) tömény, illetve 3,5 deciliter sör.

A SARS-CoV-2 koronavírus ellen fejlesztett vakcinák klinikai vizsgálatai nem tértek ki ugyan az alkoholfogyasztás és az immunválasz összefüggéseire, de korábbi kutatások sokszor és részletesen firtatták, hogy miként hat az alkohol az emberi immunrendszerre, ahogy azt is, hogy akadályozza-e a szükséges immunreakciókat olyan állatokban, amelyeket előtte beoltottak valamely fertőző betegség ellen.

A New York-i Molly's Pub idén márciusban
photo_camera A New York-i Molly's Pub idén márciusban Fotó: ED JONES/AFP

Ezekből a vizsgálatokból egyértelműen kiderül, hogy az erős alkoholfogyasztás rontja az immunválaszt, és növeli a bakteriális és vírusfertőzésekre való fogékonyságot, továbbá megakadályozza azt is, hogy az immunsejtek a fertőzés helyére jussanak és megfelelően betöltsék funkcióikat.

Ugyanakkor ismertek olyan eredmények, amelyek szerint a mérsékelt ivás csökkenti a légúti fertőzések esélyét, de csak a nem dohányzóknál. A New York Times-nak nyilatkozó Messaoudi egy korábbi kutatásában rézuszmajmokkal (Macaca mulatta) kísérletezett és azt találta, hogy az alkoholt a mértékletesnél jobban kedvelő, himlő-vakcinával beoltott főemlősöknek szinte alig volt immunválasza, ugyanakkor a mértékletesen alkoholizáló állatok erősebb immunreakciót produkáltak, mint absztinens társaik. A patkánykísérletek ugyanezt az eredményt mutatják – számolt be a lapnak a kutató.

Angela Hewlett, a Nebraskai Egyetem Covid-csoportjának vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az alkoholfogyasztással járó másnaposság felerősítheti a vakcinák esetleges mellékhatásait, így a fej-, izom- és végtagfájdalmakat, valamint a hőemelkedést is, ezért személy szerint nem javasolja a sikeres oltakozás alkoholbevitellel történő megünneplését, de mint mondta: „egy pohár pezsgő valószínűleg nem gátolja az immunválaszt”.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás