Új covid-variáns kifejlődésétől tartanak a Kongói Demokratikus Köztársaságban

2021.08.05. · tudomány

Komoly problémát okozhat az oltásellenesség a Kongói Demokratikus Köztársaságban: ha az országban, ahol alig oltottak be valakit, találkozik a koronavírus delta és béta variánsa, az egy olyan új vírustörzs kifejlődéséhez vezethet, ami ellen nem, vagy csak kevésbé védnek a jelenlegi vakcinák. A megoldást a lakosság minél nagyobb arányú vakcinációja jelentené, de hiába van oltás, a kongóiak nem kérnek belőle.

A helyzeten nem sokat segít, hogy az ország elnöke, Félix Tshisekedi is tart az oltástól. Az országban egyelőre csak az AstraZeneca vakcinája hozzáférhető, ezt az elnök, sőt, az ország járványügyi védekezésének vezetője, Jean-Jacques Muyembe-Tamfum sem akarja beadatni magának.

Az ország márciusban kapott 1,7 millió adagnyi AstraZenecát, de áprilisig nem is adtak belőle senkinek, miután néhány esetben vérrögképződést figyeltek meg a beoltottaknál, és több ország is felfüggesztette a használatát. Az országban egy közvélemény-kutatás szerint a lakosok 38 százaléka az összes oltást elutasítja, mások csak az AstraZenecában nem bíznak. Mindeddig csak a lakosság 0,1 százalékát sikerült beoltani, a megmaradt vakcinákat pedig más afrikai országokban használták fel, mielőtt lejártak volna.

„Csak fehérek kaphatják el"

Az országban az egészségügy egyébként sem áll a helyzet magaslatán: 2018-ban az ebola legalább 2200 ember halálát okozta a Kongói Demokratikus Köztársaságban, egyebek mellett azért, mert a hatóságok nem tudták megértetni a helyiekkel, hogy mi okozza a betegséget, az egészségügyi dolgozók pedig nem tudták, hogy mit csináljanak a betegekkel. Az orvosok és ápolók ezúttal is alábecsülik a vírus veszélyeit, 70 százalékuk pedig szintén nem akarja beadatni magának az oltást.

A félrevezető információk egy részét a helyi kisegyházak terjesztik. Cris Kacita Osako epidemiológus szerint ezek egy része azt hirdeti, hogy a vírus nem is létezik, mások szerint viszont nagyon is valódi, de mesterséges eredetű, és az afrikaiak kiirtására fejlesztették. Mások szerint ez butaság, ugyanis sokan abban hisznek, hogy a koronavírus csak a fehéreket fertőzi meg.

Az országban a lakosság nagyobb része rádióból tájékozódik, egyharmada pedig a közösségi médiából. A többség (73 százalék) úgy gondolja, hogy találkozott már félrevezető információval a koronavírusról.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás