Megvan a gyógyszer, amely végre áttörést hozhat a koronavírus kezelésében

2021.10.06. · tudomány

A koronavírus-járvány első hetei óta várat magára egy olyan vírus elleni gyógyszer, amely hatásos, és könnyen bevethető. Most végre úgy néz ki, hogy az MSD (Merck Sharp & Dohme) és a Ridgeback Biotherapeutics nevű cégeknek sikerült kikísérletezniük azt a szájon át szedhető antivirális gyógyszert, amely valóra válthatja ezt a reményt: ez a molnupiravir.

Az MSD múlt pénteki közleménye szerint a molnupiravir a harmadik fázisú klinikai vizsgálat részeredményei alapján 50 százalékkal csökkentette a kórházi kezelés és a halál kockázatát a gyógyszert időben megkapó koronavírus-fertőzötteknél.

Az MSD a független szakértők által ellenőrzött eredmények birtokában vészhelyzeti alkalmazási engedélykérelmet készül hamarosan benyújtani az Egyesült Államok élelmiszerbiztonsági és gyógyszerészeti hatóságának, az FDA-nek. Azt is jelezték, hogy 2021 végéig 10 milliót terveznek legyártani a gyógyszer egy ember kezeléséhez elegendő dózisából.

Természetesen egyetlen antivirális gyógyszer sem jelent alternatívát a koronavírus elleni, biztonságos és rendkívül hatásos védőoltásokkal szemben. A molnupiravir, amennyiben megkapja a hatóságok engedélyét, azonban újabb eszköz lesz a járvány hatásainak mérséklésére, és hasznosnak bizonyulhat a járvány után is.

Mivel a koronavírus hosszú távon sem fog eltűnni, azaz a kutatók többsége szerint a megszokott, szezonálisan jelentkező légúti vírusokhoz hasonlóan része lesz életünknek, a korán felismert fertőzések hatásos gyógyszeres kezelése és a kórházba kerülés megelőzése a következő években is fontos lesz majd.

Működésképtelen vírusokat állít elő

Az eredetileg az Emory Egyetem által kifejlesztett MK-4482/EIDD-2801 kódjelű, molnupiravirnak elnevezett antivirális gyógyszer a vírus sejtjeinkben történő replikációját képes korlátozni. Típusát tekintve úgynevezett ribonukleozid analóg, azaz szerkezetében a koronavírus RNS örökítőanyagának alapanyagához hasonlít. Működési elve is ebben rejlik, az RNS-láncba épülve a további másolások során hibákat okoz, amelyek felhalmozódva működésképtelen vírusokat eredményeznek.

A gyógyszer hatóanyaga korábbi kutatások alapján széles spektrumú, azaz több különböző RNS vírus és azon belül denevér-koronavírus ellen (ezek közé tartozik a SARS-CoV-2 is) mutat hatásosságot. Szintén ilyen vizsgálatok utalnak arra, hogy a molnupiravir ellen ezek a vírusok laboratóriumi körülmények között nehezen képesek rezisztenciát kialakítani.

A közismert, nukleotid-analóg remdesivir szintén a vírus örökítőanyagának másolását korlátozza az ehhez szükséges RdRp enzim blokkolásával. Azonban ez intravénásan, szinte csak kórházi körülmények közt adható, ellentétben a kapszula formájú molnupiravirral. Nem elhúzódó vírusos fertőzés esetén ez pedig kulcsfontosságú egy antivirális gyógyszer sikeréhez, mert így a tünetek megjelenése vagy a diagnózis után a lehető leghamarabb meg lehet kezdeni a kezelést. Ekkor még a vírus replikációjának korlátozása érdemben segítheti a súlyos betegséghez vezető immunológiai folyamatok megelőzését.

Jelentősen enyhébb lefolyású betegség

Az MSD közleménye szerint a klinikai vizsgálati csoportban a molnupiravirral kezeltek körében 7,3 százalék szorult kórházi kezelésre, míg a placebóban részesülők 14,1 százaléka, amely statisztikailag szignifikáns különbség. A vizsgálat 29. napjáig nem jelentettek molnupiravirral kezelt áldozatot, míg a placebo csoportban nyolc ember halt meg (a végleges számok változhatnak).

A vizsgálat részeredményei összesen 775, különféle országokban élő páciens betegségének lefolyásán alapulnak. Mindannyian igazolt koronavírus-fertőzöttek voltak, és legalább egy olyan rizikófaktorral rendelkeztek, amely valószínűbbé tette náluk a súlyos tünetek kialakulását. Fontos kritérium volt még, hogy a betegek csak akkor vehettek részt a klinikai vizsgálatban, ha tüneteik megjelenésétől kevesebb mint öt nap telt el, annak érdekében, hogy a kezelést időben megkezdhessék.

A vizsgálatból kiderült még az is, hogy a mellékhatások lényegében azonos számban jelentkeztek a placebót kapók és a molnupiravirban részesülők esetén. Továbbá kevesebbszer kellett megszakítani a terápiát a molnupiraviros kezelés során, mint a placebocsoportban.

A résztvevők 40 százalékánál meghatározták a fertőzést okozó koronavírus genetikai információját. Ez igazolta, hogy a gyógyszer a vírus különböző variánsai, így a Gamma, a Delta vagy a Mű ellen is hasonlóan hatásos volt, ami a korábban ismertetett működési mechanizmus alapján nem is igazán meglepő.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás