Nem jön össze a másfél fokos klímacél

2022.06.24. · tudomány

Damon Matthews, a kanadai Concordia University kutatója szerint ideje tiszta vizet önteni a pohárba, és kijelenteni, hogy lehetetlennek tűnik a párizsi egyezményben foglalt másfél fokos klímacél betartása. Ahhoz, hogy mégis sikerüljön elérni az egyezményben foglaltakat, a világon 43 százalékkal kellene csökkenteni a kibocsátást 2030-ig, az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy az emisszió nem csökken, sőt, évről évre növekszik.

Az IPCC (Kormányközi Éghajlatváltozási Testület) legutóbbi jelentése még nem fogalmazott ennyire szigorúan, de a kutatók ebben is arra figyelmeztettek, hogy a klímacél betartásához három éven belül drasztikus csökkentések szükségesek.

A szén használatát el kellene felejteni: a célok betartásához 2050-re 95 százalékkal kevesebbet kellene használni belőle, mint 2019-ben, de Jan Christiph Minx klímakutató szerint még a két fokos felmelegedés eléréséhez is jelentősen csökkenteni kellene a fosszilis üzemanyagok használatát.

Az IPCC szerint a bolygó lakosságának három éve van cselekedni, különben a párizsi egyezményt el lehet felejteni. A hiba nem az ön készülékében van: Matthews és kollégája, Seth Wynes szerint a célok eléréséhez egész egyszerűen hiányzik a politikai, gazdasági és társadalmi elszántság. Az IPCC szerint ezen kívül minden adott ahhoz, hogy be lehessen tartani a célt – de ha az akarat hiányzik, azon nehéz segíteni.

Megoldás lenne, akarat nincs

A szervezet szerint már nincs kifogás: a megújulók költséghatékonnyá váltak, fejlődnek a levegőtisztító technológiák, és egyre több lehetőség van a kibocsátások csökkentésére, a politikusok azonban jobban kedvelik a kevésbé megfogható, hosszabb távú elkötelezettségeket, mint az azonnali cselekvést – arról nem is beszélve, hogy ezeket végül betartják-e egyáltalán.

Matthews szerint azért nincs minden veszve, csak a másfél fokos cél tűnik elérhetetlennek: míg a korábbi becslések az évszázad végére 4-5 fokos felmelegedéssel számoltak, a mostaniak már csak 2,5-3 fokos emelkedést jósolnak. A kutató szerint ez is azt mutatja, hogy van megoldás, csak épp nem használjuk. A szerzők szerint a repülőutak radikális csökkentésével, az elektromos autók terjedésével és az élelmezés átalakításával további eredményeket lehetne elérni – viszont ehhez azonnali változtatásokra van szükség.

A klímacélok betartását a politikai akarat hiányán kívül az ukrajnai háború is fenyegeti: az orosz gázfüggőség miatt több ország is a fosszilis energiahordozók irányába kacsintgat, holott António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a háború minden eddiginél jobban rávilágít a megújulók fontosságára. Guterres szerint a fosszilis energiahordozókhoz való visszatérés őrültség, ugyanis „a fosszilis energiahordozóktól való függés egymás kölcsönös elpusztítása”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás