Nem állt meg a Föld magja, de akkor mi történik vele?

2023.02.28. · podcast

Húsz éve, 2003 februárjában történt a Columbia űrsikló katasztrófája, amikor a NASA elveszítette a világűrből visszatérő űrrepülőgépet és hétfős legénységét. Elkerülhető lett volna a tragédia? Milyen rövid és hosszú távú következményekkel járt a szerencsétlenség az amerikai emberes űrprogramra nézve? Itt a 2023-as év első szép csillagászati látványa, a C/2022 E3 (ZTF) üstökös. Hogyan figyelhetjük meg? A James Webb űrteleszkóp megörökített egy a Földtől 500 millió fényévre található ütköző galaxispárt. Miért volt korábban nehéz megpillantani, és mitől lehet nagyon fényes infravörös tartományban ez a térrész?

Nem állt meg a Föld magja, de akkor milyen furcsaságokat találtak kutatók a belső mag viselkedésében, és egyáltalán hogyan tudunk információt szerezni a bolygónk mélyében zajló folyamatokról? Sir Roger Penrose Nobel-díjas elméleti fizikus nemrég a konformális ciklikus kozmológia (CCC) hipotéziséről tartott online előadást a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetében. Mit mond el ez az elmélet a világegyetem történetéről, és egyáltalán, mitől lesz egy elmélet jobb, mint a többi?

Az Astronomy on Tappel közösen támogatott podcastsorozatunkban Kun Emma és Molnár László csillagászok, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet kutatói és Tóth András, a Qubit állandó szerzője, a Budapest Science Meetup szervezője beszélget a csillagászat és az űrkutatás legforróbb híreiről.

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

  • Az első adásban azt vizsgáltuk, hogy vajon a kínaiak megtörték-e a marsi átkot;
  • a másodikban, hogy mennyire veszélyes az út a világűrbe;
  • a harmadikban, hogy vajon lakható volt-e valaha a Vénusz;
  • a negyedikben, hogy miként bizonyította be Vera Rubin amerikai csillagásznő a sötét anyag létét;
  • az ötödikben, hogy miért korszakos jelentőségű a karácsonykor útjára indult James Webb űrtávcső;
  • a hatodikban, hogy a szupernehéz fekete lyukak néha építeni is tudnak, nemcsak pusztítani;
  • a hetedikben, hogy az ukrán háború milyen zavarokat okoz a nemzetközi űrkutatási és csillagászati együttműködésekben;
  • a nyolcadikban a Tejútrendszer szupermasszív fekete lyukához kalandoztunk;
  • a kilencedikben pedig a James Webb űrteleszkóp első felvételeinek jelentősége és a Curiosity marsjáró eddigi 10 éves pályafutása került terítékre;
  • a tizedikben egy óriáscsillag felrobbanásásról, az összes mérőműszerünket elvakító GRB 221009A jelű gammakitörésről beszélgettünk.

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás