A farkasok, a tengeri vidrák, a pézsmatulkok, a gnúk és a tigris-, illetve citromcápák lehetnének a klímaharc szuperfegyverei

2023.04.03. · tudomány

A New Scientist hívta fel a figyelmet arra a Nature Climate Change folyóiratban korábban megjelent tanulmányra, amely szerint kilenc kulcsfontosságú állatcsoport természetes populációjának helyreállításával hatalmas mennyiségű szén-dioxidot lehetne kivonni a Föld légköréből, lehetővé téve ezzel a felmelegedés drasztikus lassítását.

A Yale Egyetem környezettudományi tanszékének koordinálásával egy nemzetközi kutatócsoport arra jutott, hogy hat állatcsoport szigorúbb védelmével és további három csoport globális létszámának bővítésével teljesíthetők lehetnek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére kitűzött klímacélok. Állításuk szerint a megnevezett szárazföldi növényevők a ligeterdők és gyeptársulások ökoszisztéma-mérnökei, miközben szervezetükben évtizedekig nagy mennyiségben tárolják a szenet. A tengeri növényevők ugyanezt a szerepet töltik be az óceáni ökoszisztémákban. A ragadozók pedig arról gondoskodnak, hogy a növényevők nehogy túlszaporodjanak, veszélyeztetve ezzel a szén-dioxid megkötésben élenjáró flóra épségét és egyensúlyt teremtő működését.

A kutatók számításai szerint a gnúk (Connochaetes), a szürke farkasok (Canis lupus), a tengeri vidrák (Enhydra lutris), a pézsmatulkok (Ovibos moschatus), a feketeúszójú szirticápák (Carcharhinus melanopterus), a citromcápák (Negaprion brevirostris) és a tigriscápák (Galeocerdo cuvier), valamint a tengeri halászat korlátozásával felszaporított óceáni halak teljes populációinak összanyagcseréje évente 5,8 gigatonna szén-dioxidot kötne meg hosszú távon a Föld jelenlegi légköréből.

Csíkos gnúk a Serengeti Nemzeti Parkban
photo_camera Csíkos gnúk a Serengeti Nemzeti Parkban Fotó: Daniel Rosengren/Daniel Rosengren

Amennyiben a déli féltekén élő sziláscetek (Mysticeti) állományot legalább 188 ezer egyedre, az amerikai bölényét (Bison bison) 2 millióra, az afrikai elefántét (Loxodonta africana) pedig 500 ezerre sikerülne emelni, akkor a kivont szén-dioxid mennyisége elérhetné a 6,41 gigatonnát.

Ez a szám pedig szinte tonnára megegyezik a párizsi klímaegyezményben rögzített szükséges mennyiséggel.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás