A C- és E-vitaminok szedése felgyorsíthatja a tüdőrák növekedését

2023.09.01. · tudomány

A tüdőben található daganatos sejtek szaporodását támogathatják egyes táplálékkiegészítők, derült ki egy friss állatkísérleteket feldolgozó kutatásból. A C- és E-vitaminok jótékony hatásai széles körben ismertek, előbbit leggyakrabban általános immunerősítés céljából, utóbbit pedig az oxidatív stressz káros hatásainak megfékezésére szedik.

A problémát nem is a szükséges mennyiség bevétele jelenti, hanem a kiegészítők túladagolása. Az extrát ugyanis a szervezet nem tudja jól hasznosítani, az ilyen súlyos mellékhatásokról viszont kevés szó esik. Martin Bergö, a svéd Karolinska Institute munkatársa egy korábbi kutatásban már igazolta, hogy a rákos sejtek gyorsabban szaporodhatnak a C- és E-vitamin adagolásával egerekben. Ez a 2019-es tanulmány azonban egerek rákos sejtjeit vizsgálta.

2023-as kutatásukban viszont olyan kísérleti egereket vizsgáltak, amiknek tüdejében emberi rákos sejteket szaporítottak el, majd C- és E-vitamin tartalmú készítményeket adagoltak nekik a szükségesnél nagyobb mennyiségben, írja a New Scientist.

A dózis növelésének hatására megfigyelték, hogy az egerekben növekedő daganatok érhálózata egyre fejlettebbé válik. Minél több vitamint kaptak, annál gyorsabban zajlott a folyamat függetlenül attól, hogy beültetett emberi rákos sejtekről vagy az egerekben előforduló daganatokról volt szó. Bergö ezek alapján úgy véli, hogy azok, akik a napjainkban divatos vitaminkúrákat alkalmazzák ugyanígy túlzásba eshetnek és veszélybe sodorhatják az egészségüket, miközben épp ellenkezőleg, azt gondolják, hogy mindent megtesznek érte.

A svéd kutató leszögezte azonban azt is, hogy pusztán egy kísérletsorozattal nem támasztható alá az elmélet, nem érdemes csak emiatt változtatnia az étrendjén egyetlen daganatos betegnek sem. Főleg azért, mert a rákos megbetegedések kialakulásában épp az antioxidánsok (mint a C-vitamin) hiánya is szerepet játszhat.

Bergö abban bízik, hogy az eredmények új kezelési módok felé terelhetik a kutatók figyelmét. Eddigi kísérletei elsősorban a tüdőrák kialakulására és súlyosbodására vonatkoztak, de a BACH1 fehérje mennyiségének emelkedése megfigyelhető a vese- és mellrák kialakulásában is. Ezért a fehérje jelentős szerepet kaphat a rákos betegségek diagnosztikájában.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás