Az orbáni családtámogatás olyan torta, amit agyonnyomnak a gazdagoknak szánt marcipánfigurák

2023.12.12. · gazdaság

A gyerekvállalás nem egyértelmű és főleg nem lineáris függvénye az állami intézkedéseknek: egy soktényezős modellt kellene értelmezni ahhoz, hogy megértsük, miért nem születik annyi gyerek Magyarországon, amennyit az ország vezetői várnak. Magyarországon 1990-nel összehasonlítva mostanra lényegesen visszaesett a gyerekvállalási hajlandóság, de ez a trend egyáltalán nem csak nálunk jellemző, hiszen 2022-ben gyakorlatilag az összes posztszocialista országban kevesebb gyermek jött világra, mint a kilencvenes évek elején.

Arról, hogy ez miért alakult így. és mi formálja a magyarországi termékeny korú nők gyerekvállalási hajlandóságát, a Közép-európai Egyetem és a CEU Demokrácia Intézet Határtalan Tudás előadássorozatának hétfői előadásán két szociológus, Spéder Zsolt és Szikra Dorottya, illetve Szily László, a 444 újságírója beszélgetett, bemutatva az adatokat, a motivációkat és néhány olyan gyakorlati tapasztalatot, ami legalább annyira beszédes és fontos, mint az, hogy mit mutatnak a népszámlálás grafikonjai.

Fogy a magyar

Az ország lakossága 334 ezerrel csökkent 2011-hez képest – ezzel az adattal nyitotta meg az Átalakuló gyermekvállalási magatartás: mi változik, mi nem és miért? című eseményt László Flóra, a CEU Társadalmi Felelősségvállalási Irodájának vezetője. Hiába nőtt ugyanis a házasodási kedv a fiatal felnőttek körében, a házasságok számának növekedése nem hozta magával a születésszám ugyanolyan arányú emelkedését. Fogy tehát a magyar lakosság, öregedő társadalomban élünk, és a mai tinédzserek sem arra vágynak, hogy amint elérik a felnőttkort és kirepülnek a családi fészekből, azonnal gyereket vállaljanak.

László maga is meglepődött, amikor először hallotta a gyermekei korosztályából, hogy egy mai 16 éves 35-40 éves korában szeretne anyává válni, holott akkor, amikor ők születtek, még a 30-hoz közeledve vállalt első gyermekek is későinek tűntek.

Persze nem csak a nőkről van szó, amikor a gyermekvállalási hajlandóság szóba kerül, hiába rendezkedett be arra a társadalom, hogy szinte kizárólag a nőkön kéri számon a születendő vagy meg nem született gyerekeket. Spéder Zsolt egyetemi tanár, PTE BTK Demográfia és Szociológia Doktori Iskola vezetője, a European Association of Population Studies tiszteletbeli elnöke előadásában hangsúlyozta: egy sor olyan tényező azonosítható a háttérben, ami a kitolódó gyerekvállalással összefüggésben állhat. Az egyik legfontosabbként a párkapcsolatok minőségének változását emelte ki azzal az aggasztó adattal együtt, hogy ma Magyarországon a szülőképes korú nők mintegy harmada egyedül él, és nem kapcsolatban.

A bejegyzett élettársi kapcsolatok száma is nőtt a házasságok számához viszonyítva, és ha az 1990-es évi adatokat vetjük össze a 2022-esekkel, akkor jól látszik, hogy ez részben indokolhatja azt is, miért vállalnak ma kevesebb gyereket a párok, mint 30 évvel ezelőtt. A bizonytalanabb kapcsolatokba kevesebb gyerek születik, márpedig úgy fest, hogy az élettársi viszonyból könnyebben lépnek ki az emberek, mint egy házasságból.

Spéder Zsolt egyetemi tanár, PTE BTK Demográfia és Szociológia Doktori Iskola vezetője, a European Association of Population Studies tiszteletbeli elnöke
photo_camera Spéder Zsolt szociológus, demográfus, egyetemi tanár, PTE BTK Demográfia és Szociológia Doktori Iskola vezetője, a European Association of Population Studies tiszteletbeli elnöke Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

A kevesebb szülés hátterében még két okot emelt ki a demográfus: egyrészt azt, hogy napjainkban négyszer annyian vesznek részt egyetemi képzésben, mint a rendszerváltás idején, másrészt azt, hogy a gazdasági körülmények változása is hatással van a gyerekvállalási kedvre.

A felsőoktatás alternatívát kínál a felnőtté válásra – ezt Szikra Dorottya, a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont vezető kutatója, a bécsi CEU Gender Studies tanszékének vendégprofesszora, a CEU Demokrácia Intézet kutatója is megerősítette. Ott, ahol az iskola minőségi oktatást kínál és elérhető mindenki számára, a gyermekvállalás egészen más megvilágításba kerül, és a fiatalok felelősen döntenek arról, hogy milyen körülmények között vállalnak gyermeket. Erre egyébként az egész országban szükség lenne, ugyanis a gyerekek több mint felét nem tervezik a családok. Innen pedig már csak egy lépés az, hogy a gazdasági szempontokat is értelmezzük: a jelenlegi és a rendszerváltás óta foltozgatott családtámogatási rendszer több szempontból is ráncfelvarrásra szorul.

Szikra Dorottya, a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont vezető kutatója, a bécsi CEU Gender Studies tanszékének vendégprofesszora, a CEU Demokrácia Intézet kutatója
photo_camera Szikra Dorottya, a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont vezető kutatója, a bécsi CEU Gender Studies tanszékének vendégprofesszora, a CEU Demokrácia Intézet kutatója Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

Ciki-e a kocsmában a pelenkázásról beszélni?

A nemi szerepek is folyamatosan változnak, ez viszont akár pozitív irányba is befolyásolhatná a gyerekvállalási hajlandóságot. Csakhogy hiába futnak ma már a családi élet előnyeit bemutató reklámszpotok a tévében is, a mindennapokba nem igazán csurgott még le az üzenet, hogy a gyereknevelésben ugyanolyan aktív szerepe lehet az apának, mint az anyának, és azzal, hogy a klasszikus nemi szerepeket átírják, a pár tagjai is boldogabb életet élhetnek. Egyelőre azonban kevés kivételtől eltekintve „a család a nő felségterülete" – mondta Spéder, a legtöbbször pedig a gyereknevelés neheze is rájuk hárul. Igaz, egyre több férfi vállal feladatokat a gyerekek körül: a KSH tavalyi jelentése szerint a gyerekek tizedét az apukája fürdeti Magyarországon.

Mindez szinte magától értetődő egy középosztálybeli buborékban. Szily László, a 444 újságírója és több apaságról szóló könyv szerzője is megerősítette az előadások után tartott beszélgetésben, hogy ő maga is meglepődve konstatálta, csak az ismeretségi körében volt magától értetődő, hogy az apák ott voltak a szülésnél. Könyveivel is az volt a célja, hogy a nehézségek mellett az apaság boldog, szórakoztató oldaláról meséljen, mert tapasztalatai szerint ezekről kevés szó esik a közbeszédben vagy a baráti társaságokban.

Szily László, a 444 újságírója
photo_camera Szily László, a 444 újságírója Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

Spéder egy korábbi kutatási eredménnyel nyugtatta meg a közönséget: „nem, ma már nem ciki a kocsmában a gyerekvállalásról és az azzal kapcsolatos teendőkről, kihívásokról beszélni”. Vagyis átalakulóban van az apaság, igaz, egyelőre apró lépésekben halad a változás. Ez jelentheti azt, hogy kötelező a szülés után az apának is szabadságot biztosítani, hogy pár hetet a csecsemővel tölthessen, és nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is van lehetőség arra, hogy az első 3 életév során ne csak az anya, hanem valamennyi időt az apa töltsön otthon a gyerekekkel. Ezzel Szikra és Spéder szerint leginkább gazdasági megfontolásból élnek a szülők , ugyanis az adatokból látszik, hogy 40 százalékban tényleg az apa veszi igénybe a GYED-et, az viszont nem derül ki, hogy ennek csupán az az oka, hogy ő a kereső, ezáltal a jogosult a támogatásra, vagy valóban otthon is marad a gyerekkel, esetleg gyerekekkel erre az időre.

Rövid- és középtávú döntések mossák el a hosszú távú elköteleződést

A beszélgetés során Spéder, Szikra és Szily is egyetértett abban, hogy bár a támogatási rendszer egy-egy eleme hasznos és praktikus ösztönző lehet, valójában a stabilitás hiányzik. A rendszerváltás óta ugyanis a kormányok olykor egymásra licitáló választási ígéretek után mosták el a korábbi rendszer által bevezetett családtámogatásokat – egy-két kivételtől eltekintve. A GYES, a GYED és a GYET ugyan megmaradt, de előbbi a családi pótlékhoz hasonlóan alacsony összegű, és mára az emelés hiánya miatt szinte teljesen elinflálódott.

Szikra az egyedi intézkedések helyett a szemléletre hívta fel a figyelmet: „már a 70-es, 80-as években sem az volt a kormányok családpolitikájának célja, hogy a születendő gyermekek számát befolyásolják. Helyette arra fektették a hangsúlyt, hogy megteremtsék a szükséges feltételeket a gyerekvállaláshoz. Ehelyett ma Magyarországon és egyébként Lengyelországban is azzal akarják gátolni a népességfogyást, hogy direkt a vállalt gyerekek számán keresztül támogatják a családokat”. Szikra szerint ez azt jelenti, hogy „fiatal házasok a gyerekeikkel fizethetik vissza az ingatlancélú hiteleiket”, azaz a CSOK és babaváró hitelek összegét, ami a vállalt gyerekek számától függően akár nullázódhat is.

Pedig sokkal modernebb és jobb ösztönző lenne az, ha a gazdasági egyenlőtlenségeket simítanák ki, vagy megfelelő ellátórendszert biztosítanának a szülőképes korban lévő nőknek a szüléshez és a szülés után is. Míg sok helyen arra helyezik a hangsúlyt, hogy a nők biztonságban válhassanak anyává, ma Magyarországon rengeteg kismama érzi úgy, hogy nem bízhat sem az orvosokban, sem a kórházakban, a szülészeti és nőgyógyászati ellátás nagyszabású átalakítása pedig a teljes orvosi ellátás reformjának keretében csak tovább súlyosbította a helyzetet. A hálapénz kivezetése nem nyugtatja meg az anyákat, és egyáltalán nem segít abban, hogy kevesebb legyen a szülészeti erőszak, pedig, ahogy Szikra is fogalmazott, a nőknek önrendelkezésre és tájékoztatásra lenne szükségük a kérdésben.

Spéder Zsolt és Szikra Dorottya
photo_camera Spéder Zsolt és Szikra Dorottya Fotó: Kun Zsuzsi/Qubit

Spéderrel beszéltek arról is, hogy az adóvisszatérítések és -kedvezmények is olyan eszközök, amelyek nem annak a rétegnek kedveznek, ahol a legtöbb gyerek születik. Szikra úgy írta le az Orbán-kormány családtámogatási rendszerét, mint egy mindenféle krémmel töltött tortát, amin a kiváltságos felső-középosztálybelieknek juttatott támogatások a marcipándíszek. Ezek a kedvezmények szerinte már túlnőttek a tortán, és míg a legtöbb gyerek a szegregátumokban születik olyan eldugott és elmaradott falvakba, ahol sem ellátórendszer, sem munkahely nincs, a GDP pár százalékát kitevő családtámogatások javarésze azokhoz áramlik, akik kevésbé szorulnának rá. A demográfus szerint ez nem fekete-fehér, és mindenkinek jár a támogatás, aki gyereket vagy gyerekeket nevel, ugyanakkor időbeli eltolódás van a befizetések és a juttatások között: „míg fiatalon az ember befizető, a gyerekek nevelése során támogatásokban részesül, majd ha a gyerekek kirepültek, újra nettó befizetővé válik”.

A gazdasági vetület azonban csak egy szempont, amit a szülőknek mérlegelniük kell. Az intézményrendszer hiányosságairól Szily elmondta: „a könyveimben is visszatérő motívum, hogyan próbáltam megfelelő bölcsődébe, óvodába vagy iskolába betuszkolni a gyerekeimet”. Szikra szerint ez részben annak az eredménye, hogy a szocialista blokk felbomlásával a bölcsődei ellátás megremegett, viszont úgy látjam hogy Magyarországon már egész jó a helyzet például Csehországhoz képest. A jó bölcsőde egyszerre érdeke a szülőknek és a társadalomnak, ahogy korábban a gyáraknak is fontos volt, hogy a nők dolgozni járjanak, és legyen, aki vigyáz a gyerekeikre. A mai világban a kétkeresős családok fennmaradása forog kockán bölcsőde nélkül. Ha nincs hová tenni a gyereket, valamelyik szülő – azaz általában az anya – karrierje szenvedi meg, a fizetetlen munkát ugyanis legtöbbször a nők vállalják magukra, ami tovább mélyíti a férfiak és nők közötti bérszakadékot.

De 3 éves kortól már elég jó esélyekkel találnak óvodát a legtöbb gyereknek Szikra szerint. Persze a kérdés az, hogy ez az intézmény megfelel-e a szülők elvárásainak, ahogyan az is, hogy később az iskolákban lesz-e elég pedagógus. Nem elég a gyerekek első néhány évére tervezni, de kevés az olyan fix és kiszámíthatónak tűnő pont, mint a GYES, amire évtizedek óta minden gyerekvállaló számíthat. A CSOK például egyáltalán nem ilyen konstans és megbízható mankó a fiatal szülőknek, ahogy az adórendszer változásait is egyre nehezebb követni. Mindenesetre, ahogy arra Spéder többször is utalt, a gyerekvállalás ma már egyéni döntés, amit bár befolyásolnak a társadalmi és gazdasági feltételek, végső soron a leendő vagy lehetséges szülőknek kell meghoznia.

A teljes előadás és a beszélgetés a CEU Youtube-csatornáján teljes terjedelmében visszanézhető:

link Forrás

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatának következő, rendhagyó eseményét 2024. január 27-én rendezik 15 órakor.