Gyengül az El Niño, de ettől még meleg lesz

Minden eddigi hőmérsékleti rekordot megdöntött a 2023-as év, de 2024 is forrón indult, amiért az üvegházhatású gázok kibocsátása mellett a kutatók részben az óceánok felszíni hőmérsékletét és a légnyomást is meghatározó globális ciklus (ENSO) meleg periódusát, az El Niñót tették felelőssé.

Most úgy tűnik, hogy az El Niño gyengülőben van, de a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint ennek ellenére még hónapokra meghatározza a globális időjárást. A szervezet számításai szerint a meleg periódus 60 százalékos valószínűséggel áprilisban és májusban is folytatódik, majd 80 százalékot adnak annak, hogy április és június között semleges időszak váltja majd.

A semleges periódust később a hűvösebb La Niña követheti, de hogy mikor és mekkora valószínűséggel, arra még nem tért ki a WMO értékelése (a legtöbb modell előrejelzése szerint a La Niña június és augusztus között érkezhet meg). A szervezet főtitkára, Celeste Saulo szerint akármi is legyen a hűvösebb időszakkal, a mostani hőmérsékleti rekordok után még további felmelegedésre kell számítani: bár a Csendes-Óceán egyenlítői felszíni hőmérséklete egyértelműen az El Niño miatt melegszenek, a bolygó más részein is rekordokat döntenek a felszíni hőmérsékletek, ami nagyobb bajra utal, mint amennyit az ENSO természetesen váltakozó periódusai magyarázhatnának.

Akármi lesz, meleg lesz

A most lecsengőben lévő El Niño a valaha mért öt legerősebb közé tartozott, és az sem meglepő, hogy 2024-ben is hőmérsékleti rekordokra számítanak, a meleg szakasz ugyanis általában a működésének második évében emeli meg jelentősen az átlaghőmérsékletet; a WMO előrejelzései szerint május végéig az egész bolygó szárazföldi területein az átlagosnál magasabb hőmérsékletet mérhetnek majd.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal februári becslései szerint egy a háromhoz az esélye, hogy 2024 melegebb lesz, mint 2023, az pedig szinte biztos (99 százalék), hogy a valaha mért öt legmelegebb év közé tartozik majd.

Samantha Burgess, a Kopernikusz Klímaváltozás-figyelő Szolgálat (C3S) igazgatóhelyettese szerint a majd valamikor bekövetkező hűvösebb periódus sem lesz elég az üdvösséghez: egymással váltakozó időszakok ide vagy oda, a felmelegedés legfőbb oka szerinte is az emberi tevékenység, a felmelegedés káros hatásainak mérsékléséhez pedig elengedhetetlen az üvegházhatású gázok kibocsátásának mielőbbi visszafogása.