Szomorú lenne, ha a bélflóránkat egy svájci gyógyszergyár laboratóriumában uniformizálnák

Június elején rendeztük meg a 8. Qubit Live estünket, ahol meghívott előadóinkkal azt jártuk körül, hogy milyen összefüggések lehetnek a mikrobiom és a pszichiátriai betegségek között, milyen lehet az optimális diéta, miért lenne érdemes a dohányzást és az alkoholt száműzni az életünkből, vagy hogy mire jó és mire nem jó az egyre népszerűbb mikrobiom-vizsgálat. A napokban megosztjuk az eseményen elhangzott előadásokat és a kerekasztal-beszélgetést, hogy az is megnézhesse őket, aki nem tudott részt venni a Qubit+ előfizetőinek meghirdetett, telt házas rendezvényünkön.

A 8. Qubit Live előadásai és kerekasztal-beszélgetése után a meghívott szakértők a közönség kérdéseire is válaszoltak. Felmerült például, hogy mihez kezdhetnek azok, akiknek cukor- és gluténmentes diétát javasolnak, de az alacsony testtömegindexük miatt a fogyást szeretnék elkerülni. Egy kérdező arra volt kíváncsi, hogy mivel ételallergiája nincs, csak az ADHD kezelése miatt kezdett diétázni, feltétlenül el kell-e hagynia a glutént. Oczella Péter pszichiáter szerint ADHD esetén a cukor elhagyása a legfontosabb, de a glutén megvonása is javasolt – ám ezek nem a kalóriacsökkentés miatt lényegesek, hanem azért, hogy beálljon a homeosztázis, és átverjük a szervezetünket, hogy azt higgye, éhezik. Mint elmondta, ez a mechanizmus belénk van kódolva, hiszen az őseinknek is sikerült a túlélés, amikor télen alig volt élelem. „Ha ez jól be van állítva, dietetikussal, akkor nem kéne, hogy azt jelentse, hogy hirtelen két kilót fogyunk” – mondta.

Schwab Richárd belgyógyász-gasztroenterológus szerint egyébként is nagyon óvatosan, lassan vezetik be a diétát olyanoknál, akiknek 19-20 körüli a testtömegindexük. „Akkor azt mondjuk, hogy kezdjük úgy, hogy hetente 5 százalékkal változtatunk, és közben in-body készülékkel és testtömegméréssel kontrolláljuk, mellé teszünk mozgást és izomépítést, hogy ezt kompenzáljuk, és hetente kell kontrollra jönni. Ha bármelyik része megcsuklik, ott meg kell állni, és vissza kell állítani.” Schwab ezért sem javasolja, hogy bárki otthon kísérletezzen a ketogén diétával.

photo_camera Fotó: Magyar Szabolcs

Azt is megkérdezték szakértőinktől, hogy ha már tudjuk, hogy a mikrobiom ilyen nagy mértékben összefügg a pszichiátriai és a gasztroenterológiai betegségekkel is, akkor miért nem lehet egy egészséges flórát kitenyészteni, és széklettranszplantáció helyett egyszerűen gyógyszer formájában forgalomba hozni. Schwab elmondta, hogy már létezik ez a megoldás: az amerikai gyógyszerfelügyelet már engedélyezte a svájci gyártású, Rebyota nevű készítményt, de Európában még nem kapható. „Próbáltunk már pácienst küldeni Amerikába, akinek nagyon indokolt lett volna, de nem tudtak szerezni. Akkor rá az igény, hogy nem tudnak eleget gyártani belőle” – mondta a belgyógyász. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy szerinte nem jó irány a bélflóra gyógyszeres uniformizálása, hiszen különbözőek vagyunk, és nincs is konszenzus a normális bélflóráról – azon túl, hogy a diverzitás a legfontosabb:

„Azt sem akarnánk, hogy Erdélyben, a Fogarasi-havasokban pont úgy nézzen ki egy legelő, mint a Mont Blanc oldalán. Szerintem nem jó gondolat, hogy uniformizáljuk az egész világot. Azt gondolom, hogy ezt a biodiverzitást, ami a Föld egészségét biztosítja, nagyon szomorú dolog lenne egy svájci gyógyszergyár laboratóriumában uniformizálni. Ez előbb vagy utóbb oda fog vezetni, hogy hasonló hangulatunk lesz, be tudunk venni tablettát, hogy ezt így manipuláljuk, azt úgy manipuláljuk. Szerintem ez nagyon orwelli, még orwellibb világ, mint amiben most vagyunk.”

A közönség kérdéseire adott szakértői válaszokból kiderült továbbá, hogy mi a probiotikumok szerepe, hogy okozhatnak-e károkat ezek a készítmények a mikrobiomban, és még az is, hogy miért kellene két és féléves korukban megszületniük az embergyerekeknek, és ehhez képest miért csak kilenc hónap a terhesség ideje. A felvételt nézd meg itt:

link Forrás

Vagy hallgasd alább:

link Forrás

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

Az est meglepetésvendégeként Takátsy Péter, a budapesti Katona József Színház társulatának tagja is színpadra állt, ahol a széklettranszplantációra rezonáló improvizatív játékkal szórakoztatta a közönséget. Az erről készült felvétel itt látható:

link Forrás

A 8. Qubit Live az Ökotárs Alapítvány és a Mérték Médiaelemző Műhely Szabad Média pályázatának támogatásával valósult meg. Az itt megjelenő vélemények nem tükrözik a támogatók álláspontját.