Schwab Richárd: Az alkoholnak nincsen biztonságos dózisa
Június elején rendeztük meg a 8. Qubit Live estünket, ahol meghívott előadóinkkal azt jártuk körül, hogy milyen összefüggések lehetnek a mikrobiom és a pszichiátriai betegségek között, milyen lehet az optimális diéta, miért lenne érdemes a dohányzást és az alkoholt száműzni az életünkből, vagy hogy mire jó és mire nem jó az egyre népszerűbb mikrobiom-vizsgálat. A napokban megosztjuk az eseményen elhangzott előadásokat és a kerekasztal-beszélgetést, hogy az is megnézhesse őket, aki nem tudott részt venni a Qubit+ előfizetőinek meghirdetett, telt házas rendezvényünkön.
Az alkoholnak nincsen biztonságos dózisa. Ez nem azt jelenti, hogy senkinek nem szabad alkoholt innia, hanem azt, hogy az összkockázati környezethez képest kell meghatározni, milyen mértékű a szervezet védekező képessége. Ha egyébként is sérült szervezetről van szó, például magas vérnyomása van valakinek, akkor abban az esetben az alkohol további kockázati tényezőt jelent – mondta Schwab Richárd belgyógyász-gasztroenterológus, a Mind Klinika egyik alapítója a 8. Qubit Live-on.
Schwab kifejtette, hogy nagyon különbözik az elhízottak és a normál testsúlyú emberek bélflórájának összetétele, és ez a cukorbetegeknél még nyilvánvalóbb, de kitért arra is, hogy a kátránymentes dohánytermékeknek ugyan kisebb a kockázatuk, de kóros nyák vagy patogén biofilmréteg ettől is kialakulhat a vastagbéltraktusban, ami alacsony fokú gyulladást okozhat. Hosszú távon ez kimerítheti a védekező mechanizmusokat a bélhámban, amiből végül négy lépésben akár daganat is képződhet.
„A patogén biofilm azért nagyon fontos, mert a velünk egy ökoszisztémát alkotó mikrobiom nem csupán a metabolizmusban, hanem a kommunikáció szintjén, a vágyainkban és a legkülönbözőbb módokon reprezentálódik, és ha belegondolunk, nagyon furcsa is lenne, ha azok a baktériumok, amelyek velünk együtt élnek, nem tudnák velünk közölni, hogy nekik milyen élelem jó. Ilyen értelemben demokrácia van a szervezetünkben, szóval ha kialakul egy diszbiotikus bélflóra, akkor az is megeteti velünk azt, amire neki van szüksége, és ez azért veszélyes, mert az csak neki lesz jó, nekünk nem” – fejtette ki Schwab. A szakértő szerint ráadásul egy diszbiotikus mikrobiom pszichiátriai betegségekhez is vezethet, és ennek a környezeti hatásnak sokkal jelentősebb szerepe van ezek kialakulásában, mint a genetikai tényezőknek.
Az előadás immár videó és podcast formájában is elérhető. Nézd meg itt:
Vagy hallgasd alább:
Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!
A 8. Qubit Live az Ökotárs Alapítvány és a Mérték Médiaelemző Műhely Szabad Média pályázatának támogatásával valósult meg. Az itt megjelenő vélemények nem tükrözik a támogatók álláspontját.