Heti két csirkemellnyi hús a maximum, ha fenntarthatóan akarunk étkezni
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
Ha nem akarjuk károsítani a bolygót, heti szinten mindössze két csirkemellnyi húst ehetünk meg, a marhahús fogyasztást pedig nyugodtan elfelejthetjük. Erre jutott egy nemrég közölt kutatás, amiről csütörtökön számolt be a Science Alert.
Caroline Gebara, a Dán Műszaki Egyetem fenntartható fejlődéssel foglalkozó kutatója és kollégái kiszámították, hogy mi lenne az az étrend, ami az emberi táplálkozási igényeknek is megfelelne, de közben a Föld eltartó képességét sem feszítené túl. A Nature Food folyóiratban március végén közölt tanulmányuk amerikai adatokkal dolgozik és 2500 élelmiszer tápanyagtartalmát és környezeti lábnyomát elemezte. Ennek során 11 eltérő diéta típus közel 100 ezer variációját modellezték.
„A legtöbben már értik, hogy környezetvédelmi és egészségügyi szempontok is azt diktálják, hogy kevesebb húst kellene ennünk. De az eddig nem volt teljesen érthető, hogy mennyivel kevesebbet, és hogy ez tényleg számít-e [a bolygó megvédésében]” – mondta Gebara. Ezért a kutatók egy konkrét számmal álltak elő, amit a bevásárlás során is mindenki fel tud idézni.
Ez pedig 255 gramm – heti szinten ennyi csirke- és sertéshúst lehetne elfogyasztani a szemi-vegetáriánus étrend részeként. A bolygókímélő étrendbe viszont a marhahús fogyasztás már nem igazán fér bele. „A számításaink szerint már a mérsékelt mennyiségű marhahúst magában foglaló étrend is inkompatibilis azzal, amit a bolygó erőforrásaival újra tud termelni” – mondta.
Annyi jó hír azért van, hogy a környezetbarátabb étrend mellett a teljes emberiség tápanyagigénye fedezhető lehet, anélkül, hogy azzal kimerítenénk bolygónk erőforrásait.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
Több mint 20 év kutatásai szerint a növényi alapú étrend a legegészségesebb
A 2000 óta megjelent szakirodalom átfogó elemzéséből kiderült, hogy a rák és a szívbetegségek kockázata jóval alacsonyabb a növényi alapú étrendet követőknél, de ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek fel kell adnia a húsevést.
Mit egyen a magyar, hogy megélje a holnapot?
A WWF friss, konkrét javaslatokat is tartalmazó étrendi országjelentése szerint a magyarországi táplálkozási szokások nem felelnek meg a nemzetközi egészségügyi ajánlásoknak, ráadásul az elfogyasztott ételek előállítása is fenntarthatatlan módon folyik.
A vadászó-gyűjtögető emberek sokkal kevesebb húst ettek, inkább csak gyűjtögettek
Az Andok hegységben 6-9 ezer évvel ezelőtt élt emberek főként vadburgonyával, gyökerekkel és gumókkal táplálkoztak, és csak étrendjük ötödét tette ki a szarvas- vagy lámahús.