Itt a tehén nélküli természetes tejfehérje

július 21.
tudomány
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Állati eredetű összetevők használata nélkül állított elő tejfehérjét egy dán-svéd kutatócsoport – írja a Phys.org. A Trends in Biotechnology folyóiratban megjelent tanulmány két olyan élelmiszeripari módszert mutat be, amellyel átalakított kólibaktériumok (Escherichia coli) segítségével állíthatók elő a sajt- és joghurtgyártáshoz elengedhetetlen kulcsfontosságú tejfehérjék.

A tejipari alternatívák régóta foglalkoztatják a biotechnológia művelőit. Az élelmiszer- és gyógyszeripar már jó ideje mikroorganizmusokat használ sejtgyárakként biomolekulák, étrend-kiegészítők és enzimek előállításához. A dán-svéd kutatócsoport azt vizsgálta, hogy ezek az eljárások működhetnek-e a kazein esetében is – olvasható a Phys.org ismertetőjében. Már csak azért is, mert eddig nem sikerült reprodukálni a foszforiláció néven ismert biokémiai folyamatot, amely kritikus fontosságú a kazein kalciumkötő képességében. Ismert, hogy ez a mechanizmus alakítja ki a biológiai hasznosulásban kulcsszerepet betöltő kazein-micelláknak nevezett nanoskálájú fehérjeszerkezeteket.

A kutatócsoportnak sikerült olyan módszert kidolgoznia, amely során génszerkesztéssel módosított E. coli baktériumokkal katalizálták a folyamatot. Az általuk fejlesztett másik metódussal pedig az aminosavakat helyettesítve utánozták a foszforilációhoz szükséges negatív töltést és annak a pozitív töltésű kalcium ionok megkötéséhez szükséges funkcionális hatást.

Balra az αs1-kazein baktériumos, jobbra pedig „mimetizált” foszforilációjának sematikus folyamatábrája
Grafika: Trends in Biotechnology (2025)

Az eredmények azt mutatták, hogy mind a bakteriális úton, mind a „mesterségesen” foszforilált kazein magas kalciumkötő kapacitással rendelkezik, emészthetőségük és szerkezetük szinte azonos a szarvasmarha-eredetű kazeinéval. A kutatók kiemelték, hogy míg a kináz-közvetített foszforiláció lehetővé teszi a natív kazein utánzását, a foszfomimetikus kazein egyszerűbb utat kínál a funkcionálisan hasonló fehérjék előállításához.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: