Sorra zárják be az iskolákat a régióban, de a magyar virtus dacol a vírussal

2020.03.12. · gazdaság

Bár az egyetemeken és főiskolákon intézménylátogatási tilalom lépett életbe, a kormány tervei között nem szerepel az iskolák és óvodák bezárása a koronavírus-járvány miatt, mivel „a gyerekeknél a betegség nem jellemző,” valamint „ez a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné” – mondta el szerdán Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Majd még aznap éjjel rendeletben tiltották meg, hogy az iskolaigazgatók saját jogon dönthessenek a tanítás szüneteltetéséről.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pénteken közleményben reagált a kormány intézkedéseire: a PDSZ szerint be kell zárni a nevelési-oktatási intézményeket, mivel „a nyilvános adatok szerint igaz, hogy az átlagos kontaktok alapján a fertőzés valószínűsége 8 %-os, de a családon belül és zárt csoportokon belül ennek akár hatszorosa lehet a fertőzés veszélye. Bár a fiatal korosztály megbetegedési rátája szerencsére alacsony, észrevétlen vírushordozóként azonban nagy veszélyt jelenthetnek a vírus terjedése szempontjából.” A szervezet szerint éppen Gulyás szavai alkalmasak a pánikkeltésre, hiszen egy kéthetes bezárás miatt természetesen nem kellene megismételni a tanévet.

Ha végignézünk a régió országain, láthatjuk, hogy Magyarországon kívül már csak Szerbia és Montenegró áll ellen a hullámnak, több állam országos szintű iskolabezárásokat vezetett be, míg néhány országban helyi szinten, vagy életkorhoz kötötten zártak be oktatási intézményeket.

photo_camera Grafika: qubit

Az alábbiakban csak a közép-kelet-európai régió országait vesszük sorra:

  • Albánia: március 9-én, az első két koronavírusos eset regisztrálása után egyből bejelentették, hogy két hétig bezárnak minden iskolát.
  • Ausztria: március 11-én jelentették be, hogy a középiskolák hétfőtől húsvétig bezárnak, és a diákok távoktatásban részesülnek, az általános iskolákban pedig megadják a lehetőséget a diákok otthon maradására. Ausztriában ekkor 246 esetet regisztráltak, haláleset nem történt. (Frissítés: március 13-án elrendelték, hogy március 18-tól húsvétig az összes iskola, sőt a legtöbb bolt is bezár.)
  • Bosznia-Hercegovina: a boszniai Szerb Köztársaságban március 10-én, négy regisztrált eset után döntöttek úgy, hogy a régió összes általános és középiskoláját bezárják március 30-ig.
  • Bulgária: március 11-én, 6 regisztrált koronavírusos eset után jelentették be, hogy a fertőzöttek lakóhelyén 14 napig szüneteltetni kell az iskolák és óvodák látogatását.
  • Csehország: március 10-én, 40 fertőzött után jelentették be, hogy szerdától határozatlan időre felfüggesztik az oktatást az általános és középiskolákban, valamint az állami egyetemeken.
  • Észak-Macedónia: március 10-én, 7 fertőzött után két hétre bezárták az ország összes iskoláját.
  • Horvátország: március 12-én, 19 fertőzött regisztrálása után rendelték el az Olaszországhoz legközelebb lévő isztriai iskolák bezárását péntektől.
  • Lengyelország: március 11-én, 26 eset után jelentették be, hogy hétfőtől az összes iskolát bezárják.
  • Moldova: március 11-én, 3 regisztrált eset után jelentették be, hogy szerdától számítva két hétre bezárják az óvodákat, iskolákat és felsőoktatási intézményeket.
  • Románia: március 10-től március 22-ig függesztették fel a tanítást az óvodákban és iskolákban, 17 fertőzött regisztrálása után.
  • Szlovákia: március 12-én, 16 fertőzött után bejelentették, hogy az összes óvodát és iskolát 14 napra bezárják. 
  • Szlovénia: március 12-én, 57 regisztrált eset után bejelentették, hogy határozatlan időre az ország összes iskolájában szünetel a tanítás.
  • Ukrajna: március 11-én elrendelték, hogy három hétre zárjon be az összes iskola.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás