A Qubit beoltott olvasói közül AstraZenecát kaptak a legtöbben

Keddi cikkünkben azt firtattuk, hogy milyen gyártmányú vakcinát kaptak azok a Qubit-olvasók, akiket már beoltottak a koronavírus ellen. Akkori ígéretünket, miszerint az eredményeket egy későbbi cikkben összegezzük, most valóra váltjuk.

Az oltástípusokat összesítő kérdőívünkre több mint 3700-an kattintottak. A válaszadók százalékos megoszlási arányát bárki megnézheti az egy kattintásból álló kitöltés után, de a konkrét számokkal még adósak vagyunk.

Hangsúlyoznánk, hogy a felmérésünk eredménye nem reprezentatív. A kérdőívre bárki odakattinthatott; nem kellett hozzá se regisztráció, se előképzettség. Nem kérdeztünk rá az olvasók nemére, korára, jövedelmi helyzetére és foglalkozására. Azt sem tudjuk, hogy a válaszadók tudatosan választották-e az adott vakcinát, vagy automatikusan elfogadták-e azt, amit felkínáltak nekik az oltóponton. Minket csak az érdekelt, hogy kaptak-e az olvasóink védőoltást, és ha igen, akkor milyet.

AstraZeneca, Pfizer és Szputnyik-V a dobogón

A szavazás nem hozott meghökkentő eredményeket; legfeljebb a Szputnyik-V dobogós helyezése tűnhet kissé meglepő, mivel az orosz gyártmányú vakcina az európai uniós tagállamokban erősen alulreprezentált.

A Qubit-olvasóknak az AstraZeneca vakcinájából jutott a legtöbb: a válaszadók 31 százaléka kapott belőle. Az ezüstérmes Pfizer csak egy hajszállal van lemaradva tőle: 28 százalékos a részesedése. A harmadik helyezett Szputnyik-V-tel az olvasóink 23 százalékát oltották be.

photo_camera A Qubit-olvasók csaknem harmadát az AstraZeneca vakcinájával oltották be, de népszerű volt a Pfizer, illetve az orosz gyártmányú Szputnyik-V is.

Két tucat CanSino, három tucat Johnson & Johnson

photo_camera Néhány ezer anonim kattintás nem használható reprezentatív mintavételre, de a merítés így is elég nagy volt ahhoz, hogy kimutatható részesedése legyen az olyan, inkább a tengerentúlon használt vakcináknak, mint a CanSino vagy a Johnson & Johnson védőoltásai.

Mivel a válaszadás személyes adatok megadása nélkül zajlott, nem tudjuk, hogy ezek mellékattintások voltak-e, vagy a külföldi szavazatok miatt alakult így az eredmény. Utóbbi sem lehetetlen, mivel csak a válaszadók 84 százaléka szavazott Magyarországról; 10 százalékuk az Egyesült Államokból, 4 százalékuk az Egyesült Királyságból jelentkezett be.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás