Egyetlen nap alatt annyi jég olvadt el Grönlandon, hogy több mint másfélszer lephetné el Magyarország területét

2021.08.02. · tudomány

Az Északi-sark körüli területeken tapasztalható, az évszakhoz képest akár tíz fokkal is magasabb hőmérsékleti értékek miatt egy nap leforgása alatt annyi jég olvadt el Grönlandon, hogy a jégtakaró változásait nyomon követő Polar Portal legutóbbi beszámolói szerint 5,1 centiméter mennyiségű vízzel boríthatná be a 170 ezer négyzetkilométernyi területű Floridát, vagyis több mint másfélszer lephetné el Magyarország területét.

A dán kormány adatai szerint a jégtakaró múlt kedden 8,5 milliárd tonnányi mennyiséget veszített felületi tömegéből, csütörtökön pedig további 5,4 milliárd tonnát. A Grönlandon elolvadó jég az óceánba kerül, ahol további lökést ad a klímaváltozás okozta globális tengerszint-növekedésnek.

Grönland látképét is megváltoztathatja

Marco Tedesco, a Columbia Egyetem jégmezőket vizsgáló kutatója és a Nasa-nak is dolgozó szakértő úgy vélte, hihetetlenül magas szintet ért el az olvadás, valószínűleg meg fogja változtatni Grönland látképét, és nagymértékben hozzájárul a jégtakarók jövőbeli olvadásának gyorsulásához is. Ahogy a szezonális hótakaró elolvad, felszínre kerül a jégtakaró magja, amely elolvadva jelentősen növeli az óceán vízszintjét. Tedesco hozzátette, nagy légnyomású, délről érkezett meleg levegő képez vákuumot Grönland keleti része fölött, ami minden idők legmagasabb hőmérsékleti értékeit okozza a régióban. Múlt szerdán 19,8 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

link Forrás

Grönlandon általában júniustól augusztusig tart az olvadás időszaka. A dán kormány adatai azt mutatják, hogy idén június óta a sziget több mint 100 milliárd tonnányi jégtömeget veszített, és miközben az olvadás a 2019-es évhez képest kevésbé súlyos - ekkor 11 milliárd tonnányi jég olvadt el egyetlen nap alatt -, 2021-ben sokkal nagyobb területet érint.

Brad Lipovszky, a Washingtoni Egyetem gleccserkutatója szerint nehéz megmondani, hogy idén rekord mértékű lesz-e az olvadás, de az biztos, hogy a jégtakarók fölött meleg és párás a levegő, amely elképesztő mennyiségű jeget olvaszt meg. „Számomra rendkívül aggasztó a politikai reakció, vagyis annak hiánya. A tengerszint-emelkedés olyan, mint a lassan beinduló vonat, amit aztán lehetetlen megállítani, ha egyszer elkezd mozogni. Ez egyáltalán nem jó hír” – tette hozzá.

Ha Grönlandon az összes jég elolvadna, globálisan mintegy hat méterrel emelkedne meg a tengerszint. Tudósok szerint ez előreláthatólag nem fog megtörténni, de arra figyelmeztettek már korábban is, hogy a globális felmelegedés miatt fordulóponthoz érkezhet az olvadás a világ legnagyobb szigetén. A hozzáértők kiszámolták azt is, hogy Grönlandon az elmúlt 12 ezer évhez képest napjainkban tűnik el a leggyorsabban a jégtakaró, ez a rekordévet jelentő 2019-ben percenként egymillió tonnányit jelentett. A hőmérsékletek emelkedésével gyorsuló olvadás pedig már érezteti a hatását: megváltoztatja a tengeráramlatokat, a víz alatti ökoszisztémákat és közvetlen fenyegetést jelent a világ part menti, alacsonyan fekvő városainak és országainak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás