Az állati eredetű élelmiszerek előállítása kétszer annyi üvegházhatású gázt termel, mint a növényi alapúaké

2021.09.14. · tudomány

Az intenzív állattenyésztés és az ahhoz szükséges takarmány megtermesztése felelős az élelmiszerek előállítása során globálisan kibocsátott üvegházhatású gázok 57 százalékáért, míg az emberi fogyasztásra szánt növényeken alapuló élelmiszertermelés a teljes mennyiség 29 százalékát teszi ki – derül ki a Nature Food folyóiratban hétfőn publikált tanulmányból.

A nemzetközi kutatócsoport közel 200 ország 170 növényi és 16 állati termékének emissziós mutatói alapján azt modellezte, hogy a mezőgazdasági termelés mekkora mennyiségű szén-dioxiddal, metánnal és dinitrogén-oxiddal terheli a környezetet. Eredményeik szerint 2007 és 2013 között évi 17,318 milliárd tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz keletkezett.

Húsmarhák Argentinában
photo_camera Húsmarhák Argentinában Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Az összmennyiség 25 százalékáért a marhahús nagyüzemi előállítási folyamata a felelős, de meglepő, hogy az élelmiszercélú rizstermesztés 12 százalékkal járul hozzá a globális kibocsátáshoz. A kutatók szerint Dél-, és Délkelet-Ázsia, valamint Dél-Amerika országai a legnagyobb kibocsátói az élelmiszertermelés nyomán keletkező üvegházhatású gázoknak.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás