Az állati eredetű élelmiszerek előállítása kétszer annyi üvegházhatású gázt termel, mint a növényi alapúaké

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Az intenzív állattenyésztés és az ahhoz szükséges takarmány megtermesztése felelős az élelmiszerek előállítása során globálisan kibocsátott üvegházhatású gázok 57 százalékáért, míg az emberi fogyasztásra szánt növényeken alapuló élelmiszertermelés a teljes mennyiség 29 százalékát teszi ki – derül ki a Nature Food folyóiratban hétfőn publikált tanulmányból

A nemzetközi kutatócsoport közel 200 ország 170 növényi és 16 állati termékének emissziós mutatói alapján azt modellezte, hogy a mezőgazdasági termelés mekkora mennyiségű szén-dioxiddal, metánnal és dinitrogén-oxiddal terheli a környezetet. Eredményeik szerint 2007 és 2013 között évi 17,318 milliárd tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz keletkezett.

Húsmarhák ArgentinábanFotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Az összmennyiség 25 százalékáért a marhahús nagyüzemi előállítási folyamata a felelős, de meglepő, hogy az élelmiszercélú rizstermesztés 12 százalékkal járul hozzá a globális kibocsátáshoz. A kutatók szerint Dél-, és Délkelet-Ázsia, valamint Dél-Amerika országai a legnagyobb kibocsátói az élelmiszertermelés nyomán keletkező üvegházhatású gázoknak.

Korábbi kapcsolódó cikkeink: