Az állati eredetű élelmiszerek előállítása kétszer annyi üvegházhatású gázt termel, mint a növényi alapúaké
Az intenzív állattenyésztés és az ahhoz szükséges takarmány megtermesztése felelős az élelmiszerek előállítása során globálisan kibocsátott üvegházhatású gázok 57 százalékáért, míg az emberi fogyasztásra szánt növényeken alapuló élelmiszertermelés a teljes mennyiség 29 százalékát teszi ki – derül ki a Nature Food folyóiratban hétfőn publikált tanulmányból.
A nemzetközi kutatócsoport közel 200 ország 170 növényi és 16 állati termékének emissziós mutatói alapján azt modellezte, hogy a mezőgazdasági termelés mekkora mennyiségű szén-dioxiddal, metánnal és dinitrogén-oxiddal terheli a környezetet. Eredményeik szerint 2007 és 2013 között évi 17,318 milliárd tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz keletkezett.
Az összmennyiség 25 százalékáért a marhahús nagyüzemi előállítási folyamata a felelős, de meglepő, hogy az élelmiszercélú rizstermesztés 12 százalékkal járul hozzá a globális kibocsátáshoz. A kutatók szerint Dél-, és Délkelet-Ázsia, valamint Dél-Amerika országai a legnagyobb kibocsátói az élelmiszertermelés nyomán keletkező üvegházhatású gázoknak.
Korábbi kapcsolódó cikkeink:
Tízezrek halálát okozza évente a nagyüzemi állattartás légszennyezése
Egy friss kutatás szerint évente 15900 amerikai haláláért felelős a mezőgazdaság légszennyezése, ennek nyolcvan százalékát pedig az állattartók juttatják a légkörbe. Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy a vidéki friss levegő sem olyan egészséges, mint sokan hiszik.
Hatalmas árat fizetünk az olcsó húsért
Megeshet, hogy az az import német hústermék, amit legutóbb megvettünk egy német üzletláncnál, kizsákmányolt kelet-európai munkások keze által készült. A visszaéléseket csak súlyosbítja, hogy a világ egyik legjobban szabályozott gazdaságában követik el őket. Egy új törvény most leszámolna a gyakorlattal, de csak a német húsipart veszi célba, holott a kelet-európai munkavállalók sanyargatása a nyugat-európai országok más iparágaiban is elterjedt.
Erkölcsi kötelességünk vegetáriánussá válni?
Egyre többen vannak, akik szerint a vegetáriánus táplálkozás nemcsak egy a lehetséges opciók közül, hanem az egyetlen morálisan elfogadható választás. De mit mond erről a kortárs morálfilozófia?