Az állati eredetű élelmiszerek előállítása kétszer annyi üvegházhatású gázt termel, mint a növényi alapúaké

2021. szeptember 14.
tudomány
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Az intenzív állattenyésztés és az ahhoz szükséges takarmány megtermesztése felelős az élelmiszerek előállítása során globálisan kibocsátott üvegházhatású gázok 57 százalékáért, míg az emberi fogyasztásra szánt növényeken alapuló élelmiszertermelés a teljes mennyiség 29 százalékát teszi ki – derül ki a Nature Food folyóiratban hétfőn publikált tanulmányból.

A nemzetközi kutatócsoport közel 200 ország 170 növényi és 16 állati termékének emissziós mutatói alapján azt modellezte, hogy a mezőgazdasági termelés mekkora mennyiségű szén-dioxiddal, metánnal és dinitrogén-oxiddal terheli a környezetet. Eredményeik szerint 2007 és 2013 között évi 17,318 milliárd tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz keletkezett.

Húsmarhák Argentinában
Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Az összmennyiség 25 százalékáért a marhahús nagyüzemi előállítási folyamata a felelős, de meglepő, hogy az élelmiszercélú rizstermesztés 12 százalékkal járul hozzá a globális kibocsátáshoz. A kutatók szerint Dél-, és Délkelet-Ázsia, valamint Dél-Amerika országai a legnagyobb kibocsátói az élelmiszertermelés nyomán keletkező üvegházhatású gázoknak.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

Hatalmas árat fizetünk az olcsó húsért

Hatalmas árat fizetünk az olcsó húsért

Rácz Johanna gazdaság 2021. január 18.

Megeshet, hogy az az import német hústermék, amit legutóbb megvettünk egy német üzletláncnál, kizsákmányolt kelet-európai munkások keze által készült. A visszaéléseket csak súlyosbítja, hogy a világ egyik legjobban szabályozott gazdaságában követik el őket. Egy új törvény most leszámolna a gyakorlattal, de csak a német húsipart veszi célba, holott a kelet-európai munkavállalók sanyargatása a nyugat-európai országok más iparágaiban is elterjedt.