Az állati eredetű élelmiszerek előállítása kétszer annyi üvegházhatású gázt termel, mint a növényi alapúaké
Az intenzív állattenyésztés és az ahhoz szükséges takarmány megtermesztése felelős az élelmiszerek előállítása során globálisan kibocsátott üvegházhatású gázok 57 százalékáért, míg az emberi fogyasztásra szánt növényeken alapuló élelmiszertermelés a teljes mennyiség 29 százalékát teszi ki – derül ki a Nature Food folyóiratban hétfőn publikált tanulmányból.
A nemzetközi kutatócsoport közel 200 ország 170 növényi és 16 állati termékének emissziós mutatói alapján azt modellezte, hogy a mezőgazdasági termelés mekkora mennyiségű szén-dioxiddal, metánnal és dinitrogén-oxiddal terheli a környezetet. Eredményeik szerint 2007 és 2013 között évi 17,318 milliárd tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz keletkezett.
Az összmennyiség 25 százalékáért a marhahús nagyüzemi előállítási folyamata a felelős, de meglepő, hogy az élelmiszercélú rizstermesztés 12 százalékkal járul hozzá a globális kibocsátáshoz. A kutatók szerint Dél-, és Délkelet-Ázsia, valamint Dél-Amerika országai a legnagyobb kibocsátói az élelmiszertermelés nyomán keletkező üvegházhatású gázoknak.
Korábbi kapcsolódó cikkeink: