Ősi marsi életre vagy izgalmas kémiai folyamatokra utalhat a Curiosity legújabb felfedezése

2022.01.18. · tudomány

Olyan szénatomokat azonosított a Mars felszínén gyűjtött kőzetmintákban a NASA Curiosity marsjárója, amelyek ősi életre vagy érdekes kémiai reakciókra utalnak – jelentette be hétfőn az amerikai űrügynökség. A felfedezés nem ad egyértelmű bizonyítékot arra, hogy egykor létezett élet a Marson, de közelebb visz a bolygón zajló folyamatok megértéséhez.

Az amerikai tudományos akadémia PNAS nevű folyóiratában közlésre kerülő eredmények a 2012-ben Marsra ért Curiosity kémiai laboratóriuma által megvizsgált, két tucatnyi kőzetmintán alapulnak, amit leszállóhelyének, a Gale-kráternek különböző területeiről gyűjtött össze. A kutatók közel tíz mintában olyan, úgynevezett 12-es szénizotópokat találtak nagy mennyiségben, amelyek földi körülmények közt életfolyamatokban játszanak szerepet. Ez azonban, mint a NASA hangsúlyozza, nem garancia arra, hogy a Marson is ez a helyzet, mivel a két bolygó lényegesen különbözik egymástól, és a vörös bolygó már keletkezésekor is a földitől eltérő arányokkal rendelkezett a szén izotópjait tekintve.

A szénizotópok jelenlétét a kutatók szerint akár ősi, földi metanogén archeákra emlékeztető mikrobák tevékenysége is magyarázhatja, amelyek az elképzelés szerint több milliárd éve metánt bocsátottak ki a légkörbe, ami ultraibolya sugárzás hatására bonyolultabb szerves molekulákká alakult, majd a felszínre hullt, és végül kőzetekben őrződött meg. A szakemberek tanulmányukban két alternatív hipotézist is felvetnek az észlelt szénatomok jellemzőinek magyarázataként – ezek a feltételezések a Curiosity küldetésén dolgozó Chirstopher House, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója szerint összhangban állnak az eddig gyűjtött adatokkal.

A képen a "Highfield" furatlyuk látható, a Vera Rubin sziklaszirtnek nevezett területen, melyben a Curiosity marsjáró sok 12-es szén izotópra bukkant.  This image shows the Highfield drill hole made by NASA’s Curiosity rover as it was collecting a sample on Vera Rubin Ridge in Gale crater on Mars. Drill powder from this hole was enriched in carbon 12. The image was taken by the Mars Hand Lens Imager on the 2,247th Martian day, or sol, of the mission. Credits:
photo_camera A képen a Highfield furatlyuk látható, a Vera Rubin sziklaszirtnek nevezett területen, melyben a Curiosity marsjáró sok 12-es szénizotópra bukkant Fotó: NASA/JPL-Caltech

Az első szcenárió szerint egy olyan kémiai folyamat zajlott le a bolygón, amely során a Mars légkörében lévő szén-dioxidot érő UV-sugárzás hatására új, széntartalmú molekulák jöttek létre, majd aláhullva szintén kőzetekben raktározódtak el. Egy másik, ennél egzotikusabb magyarázat szerint a Naprendszerünk a Tejútrendszerben való utazása során, több száz millió éve egy molekulafelhőn (porból, gázból, egyszerű molekulákból álló csillagközi régiókon) haladt át, amely 12-es szénizotópokat tartalmazó molekulákban volt gazdag, amelyek útközben a Naprendszer többi bolygója mellett a Marsot is beborították.

A NASA marskutató eszközei az utóbbi időben egyre több hasonló felfedezést tesznek. Még novemberben számoltunk be arról, hogy a Curiosity egyszerű szerves molekulákat fedezett fel egy homokdűnében, egy különleges kémiai vizsgálat során. A NASA közel egy éve landolt, a bolygó másik felén dolgozó Perseverance marsjárója nemrég szintén szerves molekulákat talált az egykor egy tónak és egy folyó deltatorkolatának otthont adó Jezero-kráterben.

A mostani eredményekhez a Curiosity által öt különböző kőzetrétegből vett, összesen 24 minta vizsgálatára volt szükség, amit a szonda egyik fedélzeti laboratóriuma, a SAM (Sample Analysis at Mars) bonyolított le. A mintákat a SAM 850 Celsius-fokra hevítette, majd egy lézerspektrométer segítségével megállapította a belőle távozó gázok kémiai összetételét. A műszer ezután a mintában található, széntartalmú vegyületekből felszabaduló szenet vizsgálta meg, és megállapította, hogy az milyen izotópokból tevődik össze. A szénnek két stabil izotópja van, a 12-es és 13-as, míg a 14-es instabil, így kiválóan alkalmas néhány tízezer éves minták radiokarbonos kormeghatározásra.

A Stimson homokkő formáció a Gale-kráterben, amelynek a Curiosity által vizsgált részei szintén sok 12-es szén izotópot tartalmaznak
photo_camera A Stimson homokkő-formáció a Gale-kráterben, amelynek a Curiosity által vizsgált részei szintén sok 12-es szénizotópot tartalmaznak Fotó: NASA/JPL-Caltech

A földi szén 98,9 százalékát a 12-es izotóp teszi ki, melyet az élőlények a biokémiai reakciók során előnyben részesítenek a 13-as izotóppal szemben. Emiatt, ha a szén-12 javára eltérnek a szénizotópok arányai egy kőzetben, az – legalábbis földi kontextusban – akár életfolyamatok jele is lehet. A Curiosity a 24 kőzetminta majdnem felében nagyon sok 12-es szénre bukkant, ahhoz képest, amennyit a marsi légkör, vagy a Marsról származó meteoritok tartalmaznak. A NASA Goddard kutatóintézetének földönkívüli élet kutatásával foglalkozó szakembere, Jennifer L. Eigenbrode szerint ugyanakkor „a földi berögződéseink elengedése a legnehezebb, amely ahhoz szükséges, hogy meg tudjuk érteni a marsi kémiát, fizikai és környezeti folyamatokat. Nyitottnak kell lennünk, innovatívan kell gondolkodnunk, és ebben a tanulmányban pontosan ezt csináltuk.”

Paul Mahaffy, aki 2021 végéig a Curiosity SAM fedélzeti laboratóriumának kutatásvezetője volt, hozzátette: „nagyon érdekes dolgokat találunk a Marson, de egyértelműen több bizonyíték kell ahhoz, hogy azt tudjuk mondani, életre bukkantunk. Így jelenleg annak megfejtésén dolgozunk, hogy milyen más, élettel nem összefüggő folyamatok okozhatták a megtalált szénatomok általunk észlelt jellemzőit.” A NASA kutatói szerint ahhoz még keveset tudunk a marsi szénciklusról, hogy a Curiosity mostani eredményeit biztosan az egyik vagy a másik magyarázathoz lehessen kötni.

Az űrügynökség közleménye szerint a következő lépés annak ellenőrzése, hogy a Curiosity újabb, ősi kőzetekben végzett fúrásai, és a belőlük származó minták elemzése során ismét a szén 12-es izotópjának túlsúlyára bukkan-e, vagy sem. A kutatók emellett szeretnék a Gale-kráterben a marsjáró által időszakosan észlelt metánban lévő szénatomok izotópjait is megvizsgálni, amelyhez a gázt a marsjárónak az eddiginél feltehetőleg nagyobb mennyiségben kellene észlelnie. Annak megfejtésére pedig, hogy létezett-e valaha élet a Marson, a legjobb lehetőséget a Perseverance által a következő években összegyűjtött minták Földre való visszahozatala adja majd.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás