2025-re a lakossági szennyvízből újrahasznosított ivóvíz olthatja a londoniak szomját

2022.08.29. · tudomány

Nem kellene finnyáskodni! Sir James Bevan, a brit Környezetvédelmi Ügynökség vezérigazgatója fogalmazott így a szennyvíztisztítókból származó ivóvízfogyasztásról a Sunday Times augusztus 28-i számában megjelent véleménycikkében. Mint írja a szennyvízből újra feldolgozott ivóvíz „tökéletesen biztonságos és egészséges, de sokaknak nem tetszik”.

Az Egyesült Királyságban a toilet-to-tap (WC-ből a csapba) néven emlegetett vízvisszaforgatási technológiát a Londont is ellátó Thames Water szolgáltató cég már 2013-tól rendszeresítette, és a tervek szerint 2025-re zömmel ilyen forrásból származna a londoniak ivóvize. Sir Bevan szerint az évtized végére a szennyvíz újrahasznosításával az egész ország ivóvíz igényét ki lehetne elégíteni.

A 40 Celsius-fokos hőségrekordokkal berobbanó és egyre gyakoribbá váló hőhullámok, és ezzel párhuzamosan az ország jelentős területeit sújtó tartós aszály miatt az idén nyáron egyebek mellett Yorkshire-ben, Walesben és Délkelet-Anglia számos területén is jelentős korlátozásokat vezettek ben a vízszolgáltatók.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás