Csütörtökön a Naprendszer összes bolygóját látni lehet az esti égbolton

2022.12.29. · tudomány

Viszonylag ritkán, néhány évente előforduló jelenséget lehet megfigyelni december 29-án, csütörtök este az égbolton: a Naprendszer összes bolygója egyszerre lesz látható az északi féltekén.

A szabad szemmel is látható öt bolygó a délnyugati horizontról indul kelet felé, a Vénusz, Merkúr, Szaturnusz, Jupiter, Mars sorrendben. Utóbbi kettő között az Uránuszt, míg a Szaturnusz és a Jupiter között a Neptunuszt lehet majd megfigyelni, akár egyszerű távcsővel vagy profi teleszkóppal.

Két együttállást is meg lehet majd figyelni az égbolton. A Nap és a Föld közötti két belső bolygó, a Merkúr és a Vénusz mindössze másfél fok, vagyis nagyjából három telilholdnyi távolságra lesz egymástól, így alkonyatkor meglehetősen látványos lesz a két szomszéd jelenése. Egy órával a napnyugta után 2-3 fokos magasságot érnek el a bolygók, így még a teljes sötétedés előtt, a színes égbolton nyújtanak különös látványt.

A Jupiter és a Hold együttállása is csütörtökön várható, a két égitest 3 fokra lesz egymástól az este folyamán. 18 óra körül a déli égbolton, 40 fokos magasságban kell őket keresni, és mivel a Hold már az első negyedes szakaszát közelíti, várhatóan jól meg lesz világítva – ilyenkor a Holdat is érdemes kémlelni, a felszíni alakzatok nagyobb távcsővel jól kivehetők lesznek.

Az összes bolygót napnyugta után lehet a legjobban látni: a fényes Vénusz közelében a szabad szemmel általában alig látható Merkúr is feltűnést kelt nyugaton, míg az arany színben pompázó Szaturnusz délnyugaton jelenik meg a Jupiter és a Hold közelében.

A felhők persze elfedhetik ezeket a jelenségeket – és jelen állás szerint Magyarország nagy részén borult lesz az égbolt a napnyugta idején.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás