Újabb kutatás bizonyítja, hogy a sófogyasztás mérséklése jelentősen hozzájárul a szív egészségéhez
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
A ritkább sózás akár ötödével is csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának kockázatát egy friss kutatás eredményei szerint. A több mint 10 éves, félmillió ember adatait feldolgozó tanulmánytanulsága, hogy az életmódváltás szerepe is jelentős.
Több korábbi kutatás is alátámasztotta már, hogy a túl sok só káros a szervezetnek: a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának emelésén túl fokozhatja a stresszt is. Ennek megfelelően az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 5 grammra csökkentette ajánlását 2021-ben, ami láthatóan alig érdekli a nagy élelmiszeripari gyártókat.
Egy, a hétvégén az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) Kongresszusán bemutatott friss tanulmány szerint viszont a mérsékelt sófogyasztás vagy a szokások érdemi változtatása nagyban hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A kutatás eredményeiről a Guardian számolt be a vezető szerző, Yoon Jung Park előadása alapján. Park a konferencián elmondta, hogy több mint 500 ezer felnőtt egészségügyi adatait használták fel a vizsgálatban, amiket a UK Biobank adatbázisából kölcsönöztek.
Olyan 40 és 70 év közöttieket vontak be a vizsgálatba, akiknek nem volt semmilyen szív- és érrendszeri megbetegedése, az adataik pedig 2006 és 2010 között kerültek a rendszerbe. 11 éven át követték a sófogyasztási szokásaikat és azok, aki csak ritkán vagy egyáltalán nem sózták az ételeiket akár 18 százalékkal ritkábban diagnosztizáltak pitvarfibrillációt, ami sokszor megelőzi a sztrók kialakulását is.
De nem csak ők voltak védettebbek a betegségekkel szemben. Azok akik a mindig helyett az általában lehetőséget jelölték meg a kérdőívben ugyancsak 12 százalékkal kevesebb esetben tapasztalták meg a negatív hatásokat.
A kutatás fontos eredménye továbbá, hogy rámutatott az életmódváltás jelentőségére is. Azok, akik elkezdik mérsékelni a sófogyasztásukat, szintén 12 százalék körüli kockázatcsökkenéssel számolhatnak azokhoz képest, mintha továbbra is mindig sóznák az ételeiket.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
A só nemcsak a vérnyomást emeli, de a stresszt is fokozza
Az amúgy is nagy stresszel járó ünnepi szezon alatt ráadásul jóval több sót is fogyaszt az ember, így különösen veszélyes lehet most túlsózni az ételt.
Ha az élelmiszeripart érdekelnék a WHO sóval kapcsolatos irányelvei, kevesebben halnának meg idő előtt
A só csak azóta ilyen rossz hírű, amióta a nyugati civilizációban elfelejtették mértékkel fogyasztani. Azóta viszont öl is.
Az élet sója: a só
A só a történelem során a világ minden táján nagy tiszteletnek örvendett: pénzként használták, civilizációk épültek rá, üzletet pecsételtek meg vele, és még a legkisebb királykisasszony is azt találta mondani az apjának, hogy úgy szereti, mint a sót. De mi volt ez a nagy felhajtás körülötte, ha a tenger dugig van sóval, ott meg, ahol már nincs tenger, só még bőven maradt utána?