74-szer módosította a hun–magyar rokonságról szóló posztját Debrecen fideszes képviselője, de még így sem jutott el az igazságig

„Évszázadok óta tartó rejtély után kiderült, a magyarok tényleg leszármazottai-e a hunoknak” – jött az izgalmat keltő értesítés a Google Hírektől szerda reggel. Bár az Index keddi cikkének címében még ott a bizonytalanságot kifejező kérdőszócska, a lead már jóval konkrétabban fogalmaz: „Széles körű nemzetközi archeogenetikai vizsgálatok minden kétséget kizáróan igazolták, hogy a magyarok közvetlen, vér szerinti leszármazottai a rettegett hun harcosoknak”.

Mindezt nem egy friss kutatásra hivatkozva írta a lap, hanem – ahogy az a lead végén is szerepel – Nagy Sándor debreceni fideszes önkormányzati képviselő Facebook-posztjára, aki a cikk szerint egy, a Current Biology honlapján megjelent tanulmányból szűrte le mondandóját.

photo_camera Forrás: Facebook / Dr. Nagy Sándor

Csakhogy az idézett tanulmány még 2022 júliusában jelent meg a rangos folyóiratban, amikor a sajtóban meg is futotta a maga köreit, egy kicsit más konklúzióval. Nagy és az Index szerint „a genetikai vizsgálatok megcáfolták a magyarság finnugor eredetét”, miközben ahogy például a Válasz Online 2023 augusztusában megjelent cikke fogalmazott: „A probléma csak az, hogy a Current Biology című nemzetközi szaklap által közölt tanulmányban éppen az a hírértékű, hogy a honfoglaló magyarok magját képező népesség finnugor származású volt.”

A Magyarságkutató Intézet archeogenetikai kutatása valóban nem túl egyszerűen értelmezhető, ami különböző sajtótermékekben helyet adott számos félreértelmezésnek – ebbe a csapdába eshetett bele a posztját egy lóháton nyilazó férfiról készült videóval illusztráló debreceni képviselő is.

Amikor azonban megnéztem a március 31-én megjelent Facebook-bejegyzést, már egy figyelmeztetéssel is bővült a bonyolult származási viszonyokkal tűzdelt poszt: „Köszönjük az észrevételt, és elnézést kérünk a törlésre került pontatlan információt is tartalmazó korábbi szövegrész átvételéért.” Mivel a Facebookon nem lehet elrejteni a szerkesztési előzményeket, megnéztem, vajon mi kerülhetett törlésre.

Arra nem voltam felkészülve, hogy háromszor át kell majd számolnom a szerkesztések számát: az eredeti bejegyzést Nagy Sándor később 74 alkalommal módosította.

photo_camera Forrás: Facebook / Dr. Nagy Sándor

Ezek alapján a húsvét vasárnap délelőtt 11 óra 35 perckor megjelent eredeti poszt mindössze ennyit tartalmazott: „Archeogenetikai vizsgálatok igazolták, hogy vérszerinti leszármazottai vagyunk a rettegett hun harcosoknak, akik nem elfoglalták a Kárpát-medencét, hanem igazából hazajöttek.” (Mai állapotában ezen felül még hat bekezdésnyi szöveg, plusz forrásmegjelölés, linkek és a fent említett figyelmeztető szöveg tarkítja a bejegyzést.)

A képviselő a nap hátralevő részében még két tucatszor módosított a poszton, majd kedd reggel vette fel újra a fonalat, amikor fél 7 és dél között még 34-szer szerkesztett a szövegen – többek között ekkor került be a szövegbe a tanulmányra mutató link, és került ki a finnugor eredet cáfolatáról szóló megjegyzés. Délután és este aztán jött még egy jó tucatnyi módosítás, bekerült a korábbi hibára (majd később hibákra) figyelmeztető szövegrész, és 20 óra 5 percre elkészült a nagy mű, a Facebook-poszt végleges, 75. változata.

A bejegyzés (amelyen 16 ezer lájk mellett több ezer megosztás és komment is van) még így sem sikerült pontosra, Nagy például keveri benne a nyelvi és genetikai rokonságot (öreg hiba), a népcsoportok keveredését (ami nem egyenlő a leszármazással) pedig rég nem vonja kétségbe senki.

A magyar őstörténettel kapcsolatban a Qubiten megjelent korábbi cikkek:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás