Íme a laborban előállított csirke nuggets, ami áttörést jelenthet a sejtekből növesztett húsok fejlesztésében

Nuggets méretű csirkehúst állítottak elő japán kutatók, amiről azt állítják, hogy áttörést jelent a laborhúsok fejlesztésében – írta meg szerdán a Guardian.

A Tokiói Egyetem kutatói a Trends in Biotechnology folyóiratban szerdán közölt tanulmányukban egy lehetséges megoldást kínálnak arra, hogy miként lehetne a laborhús gyártás során folyamatosan tápanyagokat és oxigént juttatni az izomszövetet alkotó izomsejteknek, amik nélkül a sejtek elpusztulnának.

Ehhez a szakemberek egy olyan bioreaktort hoztak létre, ami az állati vérerek működését utánozza. Az eszköz egy gélszerű anyagban felfüggesztett csirkeizomsejtekhez üreges szálakon keresztül vezet oxigént és tápanyagokat, ami lehetővé tette 2 centiméter hosszú és 1 centiméter vastag húsdarabok növesztését.

photo_camera
Íme az új eljárással készített csirkehús
Fotó: Shoji Takeuchi

„Ez egy áttörő előrelépésnek tűnik, egy nagyon elegáns megoldásnak” – mondta a lapnak Derek Stewart, a James Hutton Kutatóintézet professzora, aki szerint a szakemberek olyasvalamit készítettek, amit az emberek mérete miatt ösztönösen meg akarnak enni: egy csirke nuggets modellt.

A japán kutatók szerint bioreaktoruk utat nyit nagyobb csirke-, marha- és sertéshús darabok, valamint haldarabok előállítása felé, és a jövőben akár lehetővé teheti teljes, funkcionális szervek laboratóriumi létrehozását is.

Bármennyire is előnyös lenne környezetvédelmi szempontból, Magyarországon egyhamar nem fogunk laborhúst enni. A kormány ugyanis márciusban benyújtotta azt a törvényjavaslatot, ami betiltaná a laboratóriumi hús magyarországi előállítását és forgalomba hozatalát, a technológia potenciális veszélyeire hivatkozva.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás