São Paulo polgármestere szerint a brazil egészségügyi rendszer az összeomlás küszöbén áll

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Tízből kilenc intenzív ágy foglalt a brazil kórházakban, és Bruno Covas, São Paulo polgármestere szerint az ország egészségügyi rendszere az összeomlás szélén áll, sőt a társas távolságtartásra vonatkozó szabályok betartása nélkül várható, hogy össze is fog omlani. 

Brazíliában továbbra is emelkedik a regisztrált betegek száma, a járvány pedig már 16 ezernél is több halálos áldozatot szedett az országban. Miután Brazíliában csak keveset tesztelnek, szakértők szerint a hivatalos 240 ezer fertőzöttnél valószínűleg jóval több akad az országban. A kevés hivatalos adat ellenére Brazília már így is a negyedik legfertőzöttebb országnak számít a világon, a járvány pedig még nem érte el a csúcspontját, így Covas a helyzet további romlására számít.

A demokrácia diadala

Jair Bolsonaro elnök jóval optimistább: miután a kezdetben csak egy kis megfázásként emlegette a COVID-19-et, és kijelentette, hogy legendás immunrendszere legyőzi a betegséget, a híveit is a kijárási korlátozások megszegésére buzdítja. 

Az elnök rendszeresen szerepel a korlátozások elleni tüntetéseken; szerinte azok, akik támogatják ezeket az intézkedéseket, munkanélküliséget, éhezést és nyomort szabadítanának az országra. Bolsonaro legutóbbi kampányeseményén, ahol néhány fekvőtámaszt is bemutatott, a demokrácia diadalának nevezte, hogy a hívei a korlátozások ellenére is összegyűltek megünnepelni őt.

Jair Bolsonaro nem hisz a social distancingbenFotó: SERGIO LIMA/AFP

A betegség még akkor sem aggasztotta túlságosan az elnököt, amikor április végén a regisztrált halálos áldozatok száma átlépte az ötezret. Bolsonaro erre azzal reagált, hogy ő ezzel nem tud mit kezdeni, és bár a középső neve valóban Messiah, csodát azért ne várjanak tőle. Bár fia, Carlos szerint az apja szavait félremagyarázták, a reakció világszerte nagy felháborodást keltett, a Lancet véleménycikkében egyenesen azt írták, hogy a legnagyobb járványügyi veszély Brazíliában nem más, mint maga az elnök. 

A klorokinban hisz

Bolsonaro járványügyi elképzelései hazájában sem maradéktalanul népszerűek: az előző egészségügyi miniszterét az elnök menesztette, miután összekülönböztek a járványügyi korlátozásokon, utódja, Nelson Teich pedig múlt pénteken mondott le, miután az elnök bejelentette, hogy szélesebb körben elérhetővé akarja tenni a klorokin nevű gyógyszert, amelyet hatékonynak tart a betegség ellen. Teich arra figyelmeztette az elnököt, hogy a szer haszna még nem bizonyított, a mellékhatásai pedig veszélyesek lehetnek. Hiába: az elnök a vasárnapi kampányeseményen bejelentette, hogy a gyógyszer és Jézus együttes erővel fogják megmenteni az országot. 

Nem ő az egyetlen, aki rendületlenül bízik a klorokin sikerében: Donald Trump hétfőn jelentette be, hogy másfél hete szedi a gyógyszert, és a hivatalos orvosi figyelmeztetések ellenére „még mindig semmi baja”, a lehetséges mellékhatásokból pedig mindeddig semmit sem tapasztalt. Az elnök elővigyázatosságból szedi a gyógyszert, amelybe bejelentése szerint a Fehér Ház orvosa is beleegyezett. Az amerikai gyógyszer- és élelmiszerfelügyeleti kormányhivatal, az FDA nemrégiben kiadott közleménye szerint a szert csak kórházi ellenőrzés mellett lenne csak szabad használni, ugyanis súlyos szívritmuszavart és szívrohamot okozhat.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: