Az amerikai szénipar már most is a szakadék szélén táncol, picit lehetne lökni rajta

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A klímaválság megoldásához nem elég Joe Biden novemberben megválasztott amerikai elnök vagy a megújuló energiaforrások forradalma, ahhoz a társadalmi mozgalmak kényszerítő erejére és valójában mindannyiunk összefogására is szükség van, a demokrata elnökjelölt megválasztása viszont reményteli fordulatot hozhat a globális klímapolitikában, mivel az eddigiek azt mutatják, a Biden-adminisztráció minden eddigi amerikai kormányzatnál komolyabban igyekszik venni a klímaválság kockázatait.

Ezek voltak a főbb megállapításai a Qubit, az Energiaklub és a TRIP hajó Energiahajó nevű közös rendezvénysorozata harmadik, a koronavírus miatt online folytatott beszélgetésének, ahol a résztvevők körbejárták, mekkora bel- és külpolitikai mozgástere van Bidennek klímavédelmi programja megvalósítására, hogyan befolyásolja a Párizsi Klímaegyezményt, ha az USA újra visszalép, és hogyan hatnak minderre az amerikai kulturális berögződések.

A Facebookon élőben közvetített eseményen Bart István, a Klímastratégia 2050 Intézet ügyvezető igazgatója, Fehér Zoltán politológus, amerikanista, a Fletcher School Stratégiai Tanulmányok Központjának tudományos főmunkatársa és Szabo John, a CEU Környezeti Tudományok és Politika Tanszékének PhD-jelöltje beszélgettek, Zsolt Melinda az Energiaklubtól moderált. A rendezvénysorozat a klíma, az épített és természetes környezet, illetve az energiahatékonyság témáin belüli legégetőbb kérdésekre keresi a válaszokat szakértő vendégeink segítségével. Az első eseményt Budapest közlekedésének, a másodikat a légszennyezettség magyarországi helyzetének szenteltük.

A beszélgetés már elérhető videó- és podcastcsatornáinkon is: Az Energiahajó harmadik epizódját a Qubit Podcast alatt tudod meghallgatni:  Spotify-onGoogle Podcasts-onApple Podcasts-onRSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!      

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkünk a Qubiten: