Az amerikai szénipar már most is a szakadék szélén táncol, picit lehetne lökni rajta

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A klímaválság megoldásához nem elég Joe Biden novemberben megválasztott amerikai elnök vagy a megújuló energiaforrások forradalma, ahhoz a társadalmi mozgalmak kényszerítő erejére és valójában mindannyiunk összefogására is szükség van, a demokrata elnökjelölt megválasztása viszont reményteli fordulatot hozhat a globális klímapolitikában, mivel az eddigiek azt mutatják, a Biden-adminisztráció minden eddigi amerikai kormányzatnál komolyabban igyekszik venni a klímaválság kockázatait.

Ezek voltak a főbb megállapításai a Qubit, az Energiaklub és a TRIP hajó Energiahajó nevű közös rendezvénysorozata harmadik, a koronavírus miatt online folytatott beszélgetésének, ahol a résztvevők körbejárták, mekkora bel- és külpolitikai mozgástere van Bidennek klímavédelmi programja megvalósítására, hogyan befolyásolja a Párizsi Klímaegyezményt, ha az USA újra visszalép, és hogyan hatnak minderre az amerikai kulturális berögződések.

A Facebookon élőben közvetített eseményen Bart István, a Klímastratégia 2050 Intézet ügyvezető igazgatója, Fehér Zoltán politológus, amerikanista, a Fletcher School Stratégiai Tanulmányok Központjának tudományos főmunkatársa és Szabo John, a CEU Környezeti Tudományok és Politika Tanszékének PhD-jelöltje beszélgettek, Zsolt Melinda az Energiaklubtól moderált. A rendezvénysorozat a klíma, az épített és természetes környezet, illetve az energiahatékonyság témáin belüli legégetőbb kérdésekre keresi a válaszokat szakértő vendégeink segítségével. Az első eseményt Budapest közlekedésének, a másodikat a légszennyezettség magyarországi helyzetének szenteltük.

A beszélgetés már elérhető videó- és podcastcsatornáinkon is: Az Energiahajó harmadik epizódját a Qubit Podcast alatt tudod meghallgatni:  Spotify-onGoogle Podcasts-onApple Podcasts-onRSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!      

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkünk a Qubiten: