2021-ben ismét durván növekszik a globális szén-dioxid kibocsátás

2021.04.20. · gazdaság

A világjárványt követő energia bumm a valaha feljegyzett második legnagyobb éves szén-dioxid kibocsátási növekedést produkálja 2021-ben – prognosztizálja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentése.

Az IEA szerint az új koronavírus kiváltotta pandémia miatti korlátozások a második világháború óta a legnagyobb mértékben csökkentették az energiakeresletet. Ezzel párhuzamosan a szénfelhasználás mintegy 4 százalékkal csökkent globálisan 2020-ban, ennek köszönhetően pedig a globális szén-dioxid kibocsátás is 6 százalékkal csökkent. Ugyanakkor idén a szén iránt várhatóan 4,5 százalékos keresletemelkedés várható globálisan – elsősorban az ázsiai, főként kínai szénerőművek felpörgetése miatt.

Az IEA jelentése szerint energiaigény a fejlődő világban növekszik a legnagyobb mértékben, a szakértők az idei évre 3,4 százalékos növekedést prognosztizálnak – szemben a fejlett országokkal, ahol a teljes energiafelhasználás várhatóan még mindig 3 százalékkal marad el a két évvel ezelőttitől.

Szénerőmű kéménye a kínai Senjangban
photo_camera Szénerőmű kéménye a kínai Senjangban Fotó: SUN ZHONGGUO/Imaginechina via AFP

Az jelentés szerint a szénkereslet valószínűleg közel lesz a 2014-es globális csúcshoz, és ez hatással van az éghajlatváltozás megfékezésére irányuló erőfeszítésekre.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a globális szén-dioxid kibocsátás idén 1,5 milliárd tonnával növekedhet az újrainduló energiaszektor szénfelhasználás miatt. Szerinte így „a Covid-válságból való gazdasági kilábalás jelenleg minden, csak nem fenntartható”. Fatih úgy véli, hogy a 2021-re vonatkozó kibocsátási előrejelzések még rosszabbak lennének, ha a kőolaj iránti kereslet a pandémia előtti szintre emelkedne, de ez a nemzetközi légi és tengeri közlekedés korlátozása miatt az év végére még mindig 20 százalékkal a 2019-es szint alatt marad.

Az IEA jelentése derűsebb előrejelzéseket tartalmaz a megújuló energiaforrásokról: a szél- és napenergia, valamint más fenntartható formák 2020 folyamán 3 százalékkal, idén pedig további 8 százalékkal nagyobb részt tesznek ki a globális energiatermelésből. A szakértők szerint 2021-ben a zöld energiaforrások biztosítják a villamosenergia-termelés 30 százalékát. A globális energiamix bonyolultságát jellemzi ugyanakkor+, hogy a megújuló energiaforrásokból származó villamos energia globális növekedésének csaknem felét idén várhatóan Kína produkálja.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás