A szegények szegényebbek, a gazdagok gazdagabbak lettek a járvány alatt

2021.12.07. · gazdaság

A járvány alatt tovább növekedett az egyenlőtlenség a világon: a gazdagok tovább gazdagodtak, a szegények pedig tovább szegényedtek. A legnagyobb különbséget Kínában és Indiában észlelték a kutatók, Európa legnagyobb részében a hatékony kormányzati beavatkozás meggátolta, hogy tömegek jussanak mélyszegénységbe.

A World Inequality Lab 1995 óta végez felméréseket a vagyoni egyenlőtlenségekről, és a leggazdagabbak vagyona sosem növekedett még olyan mértékben, mint 2020-ban. Ezzel egy időben 100 millióan kerültek mélyszegénységbe, leginkább azokban az országokban, ahol a kormány nem gondoskodott gazdasági mentőcsomagokról.

Lucas Chancel, az intézet igazgatója szerint a szegényebb országokban sokkal rosszabb a helyzet, mint a gazdagabbakban, mert ezekben nem, vagy kevésbé hatékonyan gondoskodtak a szegények védelméről. Chancel szerint legutóbb a huszadik század elején volt ilyen nagy vagyoni egyenlőtlenség a világban, mint most.

A gazdagoknak nem fájt annyira

A járvány kezdete óta a leggazdagabbak is tapasztaltak átmeneti bevételkiesést, de 2021-ben ez a réteg a kiesett bevételeinek felét képes volt visszaszerezni, de a szegényebbek további bevételcsökkentésre számíthattak. A világbank becslése szerint azok, akiket eleve érzékenyen érintett a járvány, 5 százalékkal kevesebbet kerestek 2021-ben, mint 2020-ban.

A jelentés szerint a Föld népességének 10 százalékában van a világ vagyonának 76 százaléka, míg az emberek 50 százaléka mindössze a pénz 2 százaléka fölött rendelkezik. A középosztálynak tekinthető 40 százalék a vagyon 22 százalékát birtokolja.

A legnagyobb külöbséget Latin-Amerikában mérték a kutatók, itt a felső 10 százalék kezében van a vagyon 77 százaléka. A legkisebb eltérés Európában mutatkozik a leggazdagabbak és a legszegényebbek között, és itt nőtt a legkevésbé a különbség a világjárvány kitörése óta.

Chancel szerint ott, ahol eleve nagyok voltak a vagyoni egyenlőtlenségek, csak romlott a helyzet, míg azokban az országokban, ahol eddig is kisebb volt a különbség, a világjárvány alatt sem növekedett.

A mostani adatok megfelelnek az általános trendeknek: Chancel szerint hasonló krízisek idején jellemző, hogy növekszik az egyenlőtlenség, ahogyan az is, hogy többen kerülnek kétségbeejtő anyagi helyzetbe, mint békeidőben. Az IMF nyári jelentése szerint a világjárvány részben a már meglévő egyenlőtlenségeket erősítette, de új nehézségeket is okozott: a lezárások idején számtalan munkahely szűnt meg.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás