Videóajánló: Az iszlám és a tudomány

2022.01.02. · tudomány

Mit?

A felvilágosodás és az ipari forradalom nyomán eluralkodó kultúrgőg miatt mára hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a modern tudományosság korántsem európai találmány. Az alapokat középkori iszlám tudósok rakták le az időszámítás szerinti 8. századtól a 14. századig tartó időszakban. Az egyetemes művelődés- és tudománytörténet által iszlám aranykornak nevezett évszázadokban szökkent szárba és virágzott Bagdadtól Córdobáig szinte valamennyi ma ismert természettudomány, az asztronómiától a zoológiáig.

A 7. században az Arab-félszigetről hódító útjára induló iszlamizáció egységes, a tudás tiszteletén alapuló értékrendet és tudományos szemléletet alakított ki a mai Spanyolországtól egészen Indiáig. Ebben meghatározó volt a közös nyelvként használt arab, amelyre minden elérhető korábbi művet le is fordítottak. Az iszlám tudósok ugyanis amellett, hogy átmentették az ókori eredményeket, bővítették, átdolgozták és szükség esetén megkérdőjelezték és felül is írták azokat. A 9–11. században kiteljesedő iszlám aranykor egészen a 15–16. századig éreztette hatását.

Ki?

Jameel Sadik Al-Khalili, az angliai Surrey-i Egyetem elméletifizika-professzora a 2000-es évek elejétől tűnt fel az ismeretterjesztő rádió- és televízióműsorokban. A szakterületéhez tartozó, Albert Einstein életművét, az ősrobbanás elméletét vagy az atomfizikát érintő témákban forgatott televíziós műsorok után a BBC 2008-ban kérte fel egy akkor frissen megjelent tudománytörténeti bestseller megfilmesítésére. A ma már leginkább csak a Jim keresztnevet használó Al-Khalili amellett, hogy továbbra is tanít, kutat és publikál, az utóbbi évtizedben forgatott televíziós sorozatokat az elektromosság történetéről, a kvantumfizika világáról, az univerzum kezdetéről és végéről, a sötét anyagról és a gravitációról, valamint írt egy vaskosabb könyvet is a tudományról. (Eddigi életműve személyes honlapján böngészhető.)

Hol?

A 2009-ben a BBC 4-en Science and Islam címen bemutatott, három, közel egyórás epizódból álló sorozatban a Bagdadban angol anya és iraki apa gyermekeként született, de már Angliában nevelkedett Al-Khalili nem csak narrátor, hanem tájékozott idegenvezető. A gyakorló természettudós Iraktól Szírián és Tunézián át Spanyolországig vezeti és avatja be a nézőket a középkori iszlám tudományok rejtelmeibe.

A magyar szinkronnal eredetileg a Spektrum csatornán, Az iszlám és a tudomány címen sugárzott, a Youtube-on is elérhető sorozat a pakisztáni származású, londoni születésű Hassan Ehsan Masood 2008-ban, Science & Islam: A History címen megjelent tudományos bestsellerének adaptációja.

A YouTube-on a sorozat mindhárom része angolul egyben is megtalálható.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás