Karikó Katalin kalandjai 10 Qubit-cikkben

2023.10.02. · tudomány

Az elmúlt években számtalan cikkben foglalkoztunk a magyar kutatóval, aki 2023. október 2-án megkapta az orvosi-élettani Nobel-díjat, és több interjút is volt alkalmunk készíteni vele. Íme a legemlékezetesebbek, az egyes cikkek a címre kattintva olvashatók:

Nem az a kérdés, hogy Karikó Katalin megkapja-e a Nobel-díjat, hanem az, hogy mikor

Van, aki már tavaly neki adta volna, mások szerint csak 10-20 éves távlatban kell díjazni az áttörő kutatásokat, de egy biztos: mostantól bármelyik évben a magyar biokémikusnak ítélhetik a Nobel-díjat, ráadásul két kategóriában is.

A CNN szerint Karikó Katalinnak is kijárna egy Nobel-díj

Jövő hétfőn jelentik be, ki veheti át idén az orvosi Nobel-díjat, és mivel tavaly a tudományos Nobeleket férfiak kapták, a lap összegyűjtötte azokat a tudósnőket, akik megérdemelnék a díjat. Köztük van az mRNS-alapú vakcinák magyar szabadalmaztatója is.

A Moderna társalapítója szerint Karikónak és kutatótársának egyértelműen kijár a kémiai Nobel-díj az mRNS-vakcinatechnológia kifejlesztéséért, a múltbeli Lasker-díjasokból pedig nagyon sokan nyerték el utóbb a Nobel-díjat is. A LiveScience azt latolgatja, vajon megkapják-e Karikóék ezt az elismerést is a jövő héten.

Karikó Katalin: Nem megyek be a laborba, mert mindent jobban tudok, mint a többiek, és csak egzecíroztatnám őket

Idén a BioNTech alelnöke kapta a magyarországi tudományos élet legnagyobb presztízsű elismerésének tartott Bolyai-díjat és az azzal járó 100 ezer eurós pénzjutalmat. Jótékony célra fordítja a pénzt.

Karikó Katalinék szabadalma tehet keresztbe a Moderna perének, amit a Pfizer-BioNTech ellen indított

A Moderna azzal vádolja két riválisát, hogy lemásolták mRNS-alapú oltási technológiáját. A szabadalmi per évekig elhúzódhat, de az már most valószínű, hogy Karikó Katalin és Drew Weissman évekkel korábban benyújtott közös szabadalma gyengíti a Moderna ügyét.

Karikó Katalinnak és a Gömböcnek köszönhető a forradalmi amerikai találmány, a lenyelhető vakcina

Az MIT tudósai két egymástól távol eső tudományterület alapkutatási eredményeit felhasználva fejlesztik terápiás eljárásukat. A meglepő együttállásról a két ihletadó magyar kutatót, Karikó Katalint és Domokos Gábort kérdeztük.

Biztatók a Karikó Katalin kutatócége által fejlesztett hasnyálmirigyrák-vakcina első eredményei

A BioNTech a covid után különböző ráktípusokra fejleszt mRNS-vakcinát. A hasnyálmirigyrák elleni, személyre szabott oltás hatására a 16 fős előzetes vizsgálatban a résztvevők felénél a daganat eltávolítása után több mint másfél évvel sem tért vissza a rák.

Karikó Katalin: A kristálygömböm otthon hagytam

Azt még a BioNTech alelnöke sem tudja megjósolni, mit hoz a jövő vírusügyben, mindenesetre nemrég kapta meg negyedik oltását. Másfél év alatt kétszer járta körbe a Földet, és az elmúlt két évben 75 díjjal tüntették ki. Az ELTE TTK tiszteletbeli doktori címét pénteken vette át Budapesten.

A Nobel-díjra is esélyesnek tartott Karikó Katalinnak továbbra sem sok ideje jut az elmélyült kutatásra. Szombaton a BME Neumann János Professzori címét veszi át.

Hogyan módosul a tudományos siker Barabási Albert-László-féle receptje, ha nőkről van szó? Karikó Katalin és a tavalyi Nobel-díjas kutatónők élete segít megérteni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás