3 billió forintból épít esővíz-elvezető rendszert Dubaj

Hétfőn Dubaj vezetője, Sheikh Mohammed bin Rashid Al-Maktoum a korábban Twitterként ismert X-en bejelentette, hogy megkezdik egy új esővíz-elvezető hálózat kiépítését, ami 2033-ra készülhet el – írta meg a France 24.

A Dubajt elárasztó vihar másnapja
photo_camera A Dubajt elárasztó vihar másnapja Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

A lépésre azután kerül sor, hogy április közepén a várost egy rekord mennyiségű csapadékot hozó vihar tépázta meg, ami elárasztotta az utcákat és az utakat, és napokra megzavarta az életet. Egyes területeken 24 óra alatt 250 milliméternyi eső esett, amely több mint az Egyesült Arab Emírségekben egész évben lehulló átlagos csapadékmennyiség. A viharban négy ember vesztette életét az országban és további húsz a szomszédos Ománban.

link Forrás

A BBC akkor arról számolt be, hogy kutatók szerint az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás 10-40 százalékkal növelhette meg a lehulló csapadékmennyiség mértékét, és a természetes éghajlati változékonyság részét képező, magasabb tengeri és szárazföldi hőmérsékleteket okozó El Niño is hozzájárult a vihar erősségéhez. Az attribúciós, vagyis a klímaváltozás időjárási eseményre gyakorolt hatását elemző vizsgálatot a World Weather Attribution nevű szervezet végezte.

Sheikh Mohammed szerint az új, 30 milliárd dirhamba (3 billió forint) kerülő rendszer Dubaj teljes területét lefedi majd, és képes lesz naponta 20 millió köbméter vizet elvezetni. „Az emirátusban ezzel 700 százalékkal nő majd a vízelvezető hálózat kapacitása, ami segít felkészülni a jövő klímakihívásaira” – mondta.

Az Egyesült Arab Emírségek egy főre jutó szén-dioxid kibocsátása az egyik legmagasabb a világon, és energiafelhasználásának csupán 1 százalékát fedezik megújuló forrásokból. Az ENSZ tavalyi, fontos megállapodással zárult klímakonferenciáját Dubajban rendezték meg, amelyet az olajüzletekben érdekelt levezető elnöke miatt számos kritika ért.