Boldogok a sajtkészítők: kifejlesztették a nyúlós sajtot, amihez nincs szükség tehénre

A DairyX nevű izraeli cég áttörő eredményt ért el a tehéntej nélküli nyúlós sajt előállításában azáltal, hogy élesztőtörzsek segítségével kulcsfontosságú tejfehérjéket sikerült létrehozni. A vállalat által kifejlesztett kazeinek micellákká állnak össze, amelyek a sajtok nyújthatóságáért és a joghurtok krémességéért felelnek.

Ezzel az áttöréssel orvosolnák a növényi alapú sajtok egyik nagy hiányosságát, azoknak ugyanis az ízproblémák mellett azt róják fel leggyakrabban, hogy nem képesek imitálni a tejtermékek textúráját. A DairyX 2027-re várja a hatóságok jóváhagyását, hogy megkezdhesse a tömeges termelést, amellyel fenntartható, tehénmentes alternatívát kínálna a sajt- és joghurtkészítésben.

A tehénmentesség azért lényeges, mert a szarvasmarhatartás több szempontból is jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz: a tejipari munkálatok a szén-dioxiddal, maguk a tehenek pedig metánnal pumpálják tele a légkört. A legfrissebb számítások szerint az állattenyésztés az összes emberi eredetű üvegházhatásúgáz-kibocsátás kb. 11 százalékát teszi ki, és ennek kétharmadáért a hús- és tejipart kiszolgáló szarvasmarhák tenyésztése felel.

A DairyX megközelítése, az úgynevezett precíziós fermentáció a növényi alapú tejhelyettesítéssel szemben genetikailag módosított élesztőt használ a tejtermékekben találhatóval azonos fehérjék előállítására. A mesterséges kazein használata így drasztikusan csökkentheti a tejtermékekhez fűződő környezeti hatást: előzetes tanulmányok szerint a DairyX módszere akár 90 százalékkal kevesebb üvegházgáz-kibocsátással is járhat, ha a visszamaradt élesztőt újra felhasználják – de ha nem, akkor is feleannyira szennyező, mint a hagyományos tejipari megoldások.

A cég kiemeli, a mesterséges kazein tehénmentessége egyben azt is jelenti, hogy a marháknak adott hormonok és antibiotikumok sem kerülhetnek a termékekbe. A tejipar forradalmasítására szánt módszer sikere attól függhet, hogy mennyire lehet a precíziós fermentáció költségeit leszorítani ahhoz, hogy az így előállított tejtermékek ára minél jobban közelítse a hagyományosakét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás