A beoltottak arányát tekintve Izrael vezet, Magyarország az európai középmezőny élén

2021.01.13. · tudomány

Történelmi pillanat volt, amikor tavaly december 8-án, bő egy évvel a járvány kitörése után a világon elsőként az Egyesült Királyságban beadták a Pfizer/BioNTech mRNS-alapú vakcináját, azóta azonban a lakosság átoltottsági arányait tekintve Izrael és az Egyesült Államok is jócskán elhúzott az európai országoktól. Az Európai Unió december 27-én jelentette be, hogy egyszerre kezdődik meg a tagállamok területén az oltási kampány, azóta azonban az egész EU területén erősödnek a kritikus hangok, amiért az oltás a tervezettnél sokkal lassabban halad.

Magyarországon az első védőoltást december 26-án adták be, azóta folyamatos és a hírek szerint meglehetősen kaotikus módon zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A statisztikák szerint január 12-ig 78 579 embert oltottak be, ez 0,81 százalékos átoltottságot jelent. Ezzel Magyarország az európai országok középmezőnyébe tartozik. A listát az Egyesült Királyság vezeti a lakosság 4,19 százaléka, vagyis több mint 2,8 millió ember beoltásával, és Belgium zárja, ahol eddig a hozzáférhető legfrissebb, vagyis január hetedikei adatok szerint mindössze 8 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, ami a teljes népesség mindössze 0,07 százalékát jelenti.

Izrael vezet, Európa lemaradt

A járvány visszaszorításához, majd végleges legyőzéséhez arra lenne szükség, hogy elérjük a nyájimmunitást. A WHO korábban úgy becsülte, hogy a koronavírus reprodukciós rátáját tekintve a populáció 65-70 százalékának immunitása (vagy korábbi fertőzés vagy oltás miatt) szükséges ennek eléréséhez, míg az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, az ECDC 67 százalékkal számol járványmodelljeiben.

Ehhez jelenleg az egész világon Izrael van a legközelebb, ahol m indössze három héttel azután, hogy az első izraeli állampolgár megkapta a BioNTech/Pfizer oltását - maga Benjamin Netanjahu miniszterelnök – már 1,93 millió embert beoltottak. A 9 milliós lakosú országban ez már több mint húsz százalékos átoltottságot jelent, és ha a tervek szerinti, napi 60 ezer oltással haladnak, január végére végezhetnek a veszélyeztetett populáció, március végéig pedig a nyájimmunitáshoz szükséges számú ember beoltásával.

Az EU-országok eredményei viszont jócskán elmaradnak az izraelitől. Lakosságarányosan az Egyesült Királyságot követően Dánia mutatott fel értékelhető eredményeket a populáció 2,02 százalékának beoltásával, ezt követi Olaszország 1,31 és a közép-európai régió egyetlen éllovasa, Szlovénia, 1,08 százalékos aránnyal. Meglepő módon a Benelux államok a sor végén kullognak – Luxemburg 0,31, Hollandia 0,26 és a sereghajtó Belgium 0,07 százalékos aránnyal –, míg a közép-európai térségből Csehország (0,19%) és Bulgária (0,20%) áll a legrosszabbul.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás