Tejútrendszer méretű detektorral találtak soha nem látott gravitációs hullámokat

2023.08.28. · podcast

Az Orion csillagkép főcsillaga, az égbolt kilencedik legfényesebb csillaga, egy vörös óriás, a Betelgeuze az egyik legjobb jelölt egy közelünkben lezajló szupernóva robbanásra. Elég messze van ahhoz, hogy ne jelentsen veszélyt a Földre, de közben mégis elég nagyot szóljon. Mikor robban már fel, és miért nem tudnak ebben megegyezni a csillagászok? Eközben a James Webb űrteleszkóp egy vörös törpe, a Trappist-1 körül keringő hét földszerű kőzetbolygót kémleli, hogy körülöttük légkör után kutasson. Mit derített ki eddig a két belső bolygóról?

Hihetetlenül hangzik, de csillagászok nemrég egy galaxis méretű detektorral tettek áttörő felfedezést. Milyen égitestekről árulkodnak a NANOGrav által észlelt alacsony frekvenciájú gravitációs hullámok, amik áthatják a világegyetemet? Az égboltot nem csak a fény különböző hullámhosszain és gravitációs hullámokkal érdekes megfigyelni, bizonyította be nemrég egy, az antarktiszi jégtakaróba vájt obszervatórium. Mit talált az IceCube, amikor megvizsgálta saját galaxisunkat?

Az Astronomy on Tappel közösen támogatott podcastsorozatunkban Kun Emma csillagász, a bochumi Ruhr Egyetem Csillagászati Intézetének kutatója, Molnár László csillagász, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet kutatója és Tóth András, a Qubit állandó szerzője beszélget a csillagászat és az űrkutatás legforróbb híreiről.

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

  • Az első adásban azt vizsgáltuk, hogy vajon a kínaiak megtörték-e a marsi átkot;
  • a másodikban, hogy mennyire veszélyes az út a világűrbe;
  • a harmadikban, hogy vajon lakható volt-e valaha a Vénusz;
  • a negyedikben, hogy miként bizonyította be Vera Rubin amerikai csillagásznő a sötét anyag létét;
  • az ötödikben, hogy miért korszakos jelentőségű a karácsonykor útjára indult James Webb űrtávcső;
  • a hatodikban, hogy a szupernehéz fekete lyukak néha építeni is tudnak, nemcsak pusztítani;
  • a hetedikben, hogy az ukrán háború milyen zavarokat okoz a nemzetközi űrkutatási és csillagászati együttműködésekben;
  • a nyolcadikban a Tejútrendszer szupermasszív fekete lyukához kalandoztunk;
  • a kilencedikben pedig a James Webb űrteleszkóp első felvételeinek jelentősége és a Curiosity marsjáró eddigi 10 éves pályafutása került terítékre;
  • a tizedikben egy óriáscsillag felrobbanásásról, az összes mérőműszerünket elvakító GRB 221009A jelű gammakitörésről beszélgettünk;
  • a tizenegyedikben a Columbia űrsikló katasztrófáját, a Föld magját és Roger Penrose Nobel-díjas elméleti fizikus elméletét tárgyaltuk ki.

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás