Már Magyarországon is több az influenzás, mint a covidos beteg

Közel kétszázezren fordultak múlt héten orvoshoz Magyarországon akut légúti fertőzés tüneteivel, köztük 28 ezren influenzaszerű tünetekkel – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közölt tájékoztatójából. Az úgynevezett sentinel, vagyis őrszemként működő orvosok által beküldött minták alapján a január eleji helyzettel ellentétben már nálunk is több a szezonális influenzás, mint a covidos beteg, ugyanúgy, mint szerte Európában.

Az NNGYK adatai szerint január 15-21. között az influenzateszt pozitivitási aránya a légúti minták között 18,8 százalékos, a covidos megbetegedésekért felelős SARS-CoV-2 vírusé pedig 14,9 százalékos volt. Összességében 261 mintából 49 bizonyult pozitívnak influenzára, 39 SARS-CoV-2-re, 9 légúti óriássejtes vírusra (RSV) és 4 humán metapneumovírusra (hMPV). Az utóbbi két, kevésbé közismert légúti kórokozó elsősorban újszülöttekre, kisgyermekekre és idősekre jelent komolyabb kockázatot.

photo_camera Grafika: Qubit

A magyar hatóság által kiadott információk alapján múlt héten 201 beteget vittek kórházba súlyos, akut légúti fertőzéssel, és közülük 25-en kaptak szubintenzív vagy intenzív ellátást. A várható tendenciákról árulkodó, szennyvízben mért örökítőanyag-koncentráció az influenza A vírustörzsek esetén stagnál, a SARS-CoV-2-nél pedig csökkenést mutat.

„Az egyszerre terjedő légúti vírusok együttes hatása valószínűleg több súlyos légúti megbetegedéshez vezet az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség területén, ami a következő hetekben továbbra is jelentős nyomást helyezhet az egészségügyi ellátórendszerekre” – írta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a január 19-én közölt heti rendszerességű jelentésében.

Az influenza és a covid elleni oltások jelentősen csökkentik a súlyos megbetegedés kockázatát, és beadatásuk a szakemberek szerint javasolt a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak. Az első, időseknek szóló RSV elleni vakcinát tavaly az Egyesült Államok után Európában is engedélyezték, de az Magyarországon még nem elérhető. Eközben a Pfizer-BioNTech, a Moderna és más gyógyszercégek is dolgoznak olyan kombinált vakcinákon, amik egyszerre több légúti kórokozó ellen is védelmet nyújthatnak.

Influenza és covid elleni vakcinákat adnak be a franciaországi Saint Camille kórházban az ápolószemélyzetnek 2021-ben
photo_camera Influenza és covid elleni vakcinákat adnak be a franciaországi Saint Camille kórházban az ápolószemélyzetnek 2021-ben Fotó: ALINE MORCILLO/Hans Lucas via AFP

Ahogy 2022-ben, tavaly év végén is tarolt az influenza

Tavaly a légúti betegségek szezonjának kezdetén Európában még szinte csak a SARS-CoV-2 okozott fertőzéseket. A légúti vírusok európai terjedését összesítő ERVISS weboldalon közölt összeurópai adatok alapján a nyári felfutás után végig magas maradt a covidtesztek pozitivitása. November vége és december eleje között újra meglódult a fertőzések száma, majd megindult a csökkenés, és január harmadik hetére a teszt pozitivitás már az RSV-é alatt alakul. Az RSV által okozott fertőzések november elején kezdtek Európában felfutni, és december közepén tetőztek. Ezután lassú csökkenést mutattak, január elején pedig stagnálás figyelhető meg.

photo_camera Grafika: Qubit

Az adatok azt mutatják, hogy összeurópai szinten az influenzás fertőzések november végén kezdtek felfutni, majd 2023 utolsó hetére a vírus tesztpozitivitása 39 százalékos értéket ért el. Ez csak kicsivel marad alatta a 2022 december végén mért 41,5 százalékos értéknek, és mindkettő jóval meghaladja a SARS-CoV-2 elmúlt két évben megfigyelt tesztpozitivitását.

Amilyen gyorsan növekedett az esetszám, annyira hirtelennek tűnt európai szinten január elején az influenza visszaesése is, de korai lenne még a szezonális influenzajárvány végéről beszélni. A 2023 eleji adatok azt mutatják, hogy hasonlóan gyors esés után február végére még egy jelentős hullámot produkált a kórokozó, és az influenzára pozitív minták aránya csak április végére esett 10 százalék alá, ami a szezonális járvány végét jelentette. A pénteken frissen kiadott, 2024. január 15. és 21. közötti időszakra vonatkozó adatok újból az influenza erősebb terjedésére utalnak.

Az ECDC szintén pénteken publikált adatai szerint az Európában a múlt héten beküldött 1149 sentinel influenzaminta 97 százaléka az influenza A vírusokhoz, 3 százaléka az influenza B vírusokhoz tartozott. Az influenza A vírusok több mint háromnegyede az A(H1N1)pdm09 törzsbe, egynegyede az A(H3N2) törzsbe sorolható, és az influenza B vírusok egyharmadát tudták a B/Victoria törzsbe kategorizálni. A háziorvosoknál elérhető 3Fluart influenzavakcinák ezen három vírus törzs azon változatai ellen védenek, amelyekről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei a legvalószínűbbnek tartják, hogy fertőzéseket okoznak majd az adott szezonban.

Minden más variánst kiütött a tavaly nyáron felbukkant BA.2.86

Az ECDC szerint január végén az európai covidos megbetegedések túlnyomó többségéért, 86 százalékáért a BA.2.86 variáns és változatai feleltek. A BA.2.86-ot, amelynek genomja közel harminc változást hordoz a tüskefehérjét kódoló szakaszokon, tavaly augusztusban detektálták Dániában és Izraelben. Ezt a variánst akkor kérdésünkre az omikron 2021-es megjelenése óta a vírus evolúciójában bekövetkezett legnagyobb eseménynek nevezte François Balloux, a University College London Genetikai Intézetének vezetője, aki fertőző betegségek epidemiológiájával és evolúciójával foglalkozik.

Az európai és amerikai BA.2.86-os esetek nagy részéért egy JN.1-nek nevezett változat felel, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) decemberben külön „érdeklődésre számot tartó variánsnak” (variant of interest, VOI) nyilvánított a gyors terjedése miatt. A változat a BA.2.86-tól mindössze egyetlen tüskefehérje-mutációban különbözik, és nem okoz nála vagy a korábbi omikron változatoknál súlyosabb megbetegedést.

Az ECDC szerint a BA.2.86 és leszármazottai, így a JN.1 terjedési sikerét az adja, hogy jobban kikerülik az immunválaszt, miközben olyan populációban terjednek, ahol a fertőzés és enyhe megbetegedés elleni védettség nagyrészt az omikron XBB.1.5 variánsa ellen alakult ki. A variánsok gyors változását jól jelzi, hogy amikor novemberi összefoglalónkat írtuk a vírushelyzetről, az európai covidos megbetegedések nagy részét még az XBB.1.5 változatai okozták, amelyek ellen az ősszel frissített covidvakcinákat optimalizálták.

Jelenleg Magyarországon kórházi oltópontokon a Moderna Spikevax XBB.1.5 nevű mRNS oltása érhető el. Bár a vakcina által indukált antitestek jobban neutralizálják az XBB.1.5-öt, mint a BA.2.86-ot, a WHO szerint a frissített oltások így is hatásos védelmet biztosítanak a covid ellen. Balloux tavaly úgy nyilatkozott, hogy mivel „az új [BA.2.86] leszármazási vonal genomja nem változott a tüskefehérjén kívül, [így az adaptív immunrendszer] T-sejtjei, valamint az oltások és korábbi fertőzések által indukált nem neutralizáló antitestek továbbra is végezni fogják a dolgukat, hogy csökkentsék a tünetek súlyosságát és a halálos kimenetel kockázatát”.