„Nem szeretnénk halhatatlan emberiséget csinálni”

Az öregedésről szóló tavaly októberi Qubit Live #7-en az evolúcióbiológia, az etológia és a fejlődésgenetika eredményeinek tükrében jártuk körbe azt, hogy meg lehet-e úszni a halált, lehet-e javítani az életvégi életminőséget, és hogy megelőzhetők-e az időskori betegségek. A napokban az elhangzott előadásokat és a kerekasztal-beszélgetést osztjuk meg, hogy azok is meghallgathassák, akik nem tudtak részt venni az esten.

Szathmáry Eörs akadémikus, Széchenyi-díjas evolúcióbiológus szerint indokolatlan optimizmussal várják az emberek, hogy sokkal tovább éljenek, hiszen a klímaválság jelenleg rövid távon is veszélyezteti az életkörülményeinket, hosszabb távon pedig beláthatatlan következményei lehetnek ránk nézve. Kubinyi Enikő UNESCO-díjas etológus a hosszú élet reményében nem csodaszereket vagy a friss kutatási eredmények azonnali orvostechnikai használatát javasolta, hanem olyan alapvető dolgokat, mint a dohányzás elhagyása, az elhízás megelőzése vagy a mozgás. A kutató szerint nem elhanyagolható továbbá a társas kapcsolatok szerepe sem, amit egyébként mindhárman az egyik legfontosabb tényezőként emeltek ki az egészségmegőrzés szempontjából.

Az etikai kérdésekről Vellai Tibor fejlődésgenetikus elmondta, szerinte a tudósoknak nem az a feladata, hogy az általuk folytatott vizsgálatoknak milyen hatásuk lesz a társadalomra. Eredményeiket egyelőre a labormunkára korlátozzák, és úgy véli, ez még egy jó darabig így is marad – akkor is, ha idő közben sikerül új gyógymódokat fejleszteniük, amik a jövőben segíthetnek egyes betegségek megelőzésében vagy kezelésében. A társadalmi és gazdasági dilemmát, amit az idősek számának emelkedése jelent és jelentene abban az esetben, ha az életet sikerülne lényegesen meghosszabbítani, a kutatók szerint nem lehet egyik napról a másikra megoldani, rengeteg terület összehangolt munkája, gondolkodása szükséges a megoldások megtalálásához. Az viszont biztos, hogy egyelőre, a jelenlegi feltételek változatlansága esetén, a hosszabb élet társadalmi és gazdasági katasztrófát jelentene globálisan.

A Qubit live #7 kutatói beszéltek azokról a társadalmi változásokról, amikre szükség lenne ahhoz, hogy alkalmazkodjunk a hosszabb élettartamhoz, de szóba került az is, hogy mi a fontosabb, az élet tartama vagy a tartalma. Körbejárták a család, a rokonság és a barátok szerepét. De az is kiderült, hogy mi a baj a sóval! A kerekasztal-beszélgetést Balázs Zsuzsanna, a Qubit újságírója vezette.

Nézd meg itt:

link Forrás

Vagy hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A Qubit Live #7 tudományos estet, valamint a videók és a podcastok elkészítését a Medipredict és az Oriens támogatta.