Szabadalmat kapott az első koronavírus-vakcina Kínában

2020.08.17. · tudomány

Elfogadták Kínában a CanSino Biologics nevű, oltásokat fejlesztő részvénytársaság szabadalmi kérelmét az Ad5-nCOV nevű, koronavírus elleni oltásjelöltre múlt kedden – adta hírül a Reuters.

Az állami People’s Daily nevű lap szerint ez az első koronavírus-oltás, amely szabadalmat kapott a kínai szellemi tulajdon hivatalától. Ez nem azt jelenti, hogy az oltóanyag megkapta a hatósági engedélyt és használható, hanem csak azt, hogy elismerték olyan találmánynak, amely megfelel szabadalmazható fejlesztések ismérveinek.

Szaúd-Arábiában a közelmúltban jelentették be, hogy megkezdték a fázis III. klinikai kísérleteket a kínai CanSino által fejlesztett oltóanyaggal. A vállalat Brazíliával, Chilével és Oroszországgal is tárgyal arról, hogy ezekben az országokban kezdhesse meg a tesztelést.

A CanSino részvényeinek árfolyama a hírre 14 százalékkal emelkedett a hongkongi tőzsdén, Sanghajban pedig 6,6 százalékos volt a növekedés.

A koronavírus elleni oltások piacán az utóbbi hetekben felgyorsultak az események: a múlt héten Oroszország hirdette ki magát a vakcinaverseny győztesének, ezt azonban a szigorú engedélyeztetési rendszer kicselezésével érte el, kiváltva ezzel az Egészségügyi Világszervezet és a nemzetközi tudományos közvélemény rosszallását is.

Hajsza a vakcináért

Az amerikai kormány több százmillió dolláros szerződéseket köt nagy gyógyszercégekkel, például a Pfizerrel a potenciális oltóanyag kifejlesztésének felgyorsítása érdekében, illetve hogy minél többet foglaljon a reménybeli készletekből a koronavírus-járványt jócskán megszenvedő Egyesült Államoknak.

Július végi fejlemény, hogy áttörést értek el az Oxfordi Egyetem Jenner Intézetében fejlesztett oltóanyaggal, amely mind antitestes, mint T-sejtes immunválaszt képes volt kiváltani a kísérletekben. A vizsgálati alanyok 70 százalékánál jelentkező enyhébb mellékhatások pedig hétköznapi gyógyszerekkel orvosolhatók. Egy héttel korábban ugyancsak ígéretes eredményeket hozott a cambridge-i székhelyű Moderna RNS típusú kísérleti vakcinája.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás