Kalifornia éppen bebizonyítja, hogy a hálózatra kötött akkumulátoros energiatárolóké a jövő

A covidjárvány kellős közepén, 2020 augusztusában több százezer kaliforniainak napokig áramkimaradásokkal kellett megküzdenie, amikor egy hőséghullám meggyötörte az amerikai állam elektromos hálózatát. Két évvel később, 2022 szeptemberében majdnem ugyanez a forgatókönyv játszódott le, de akkor a lakosság önkéntes energiamegtakarítása elegendő volt a hálózat stabilizálására.

A hőség a globális felmelegedés, a lecsengő El Niño és egy hőkupolaként ismert időjárási jelenség miatt idén júniusban és júliusban sem kímélte Kaliforniát, így előfordult, hogy a San Francisco-öböl és Monterey környékén több mint 40 Celsius-fokot mértek. De időközben valami megváltozott: az elektromos hálózat jól bírta a terhelést, és nem kellett fogyasztáscsökkentést sürgető hatósági figyelmeztetéseket kiadni.

A San José-i Mercury News újság múlt heti cikke szerint ezért elsősorban az elmúlt években Kaliforniában felépített, hatalmas akkumulátoros energiatárolók felelnek, amiknek kapacitása 2020 óta a hétszeresére nőtt. Az okostelefonokban és elektromos autókban is megtalálható, lítiumion-akkumulátorokra épülő energiatároló technológia, ahogy július végi cikkünkben összefoglaltuk, az utóbbi időben sokkal megfizethetőbbé vált.

A Mátrai Erőmű 2015-ben épített napelemparkja
photo_camera A Mátrai Erőmű 2015-ben épített napelemparkja Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Nagyjából ezzel párhuzamosan világszerte robbanásszerű terjedésnek indult a napenergia, amely már az emberiség áramellátásának 6 százalékáért felelős. A napelemek által termelt energia mértéke ugyanakkor a napszakok és az időjárás változásával erősen ingadozik, amit ki kell egyenlíteni. Ezt a szerepet ma még sokszor gázerőművek töltik be, de ha a mostani trendek folytatódnak, ez a jövőben az egyre könnyebben megtérülő akkumulátoros tárolók feladata lesz. Idén a Bloomberg elemzői szerint globálisan 155 gigawattórával nő majd az akkumulátoros energiatárolási kapacitás, a tavalyinál is jelentősebb mértékben.

Tízszeresére növelték az energiatároló kapacitást az elmúlt években

A Kaliforniai Energiaügyi Bizottság adatai szerint egy évtizeddel ezelőtt az államban mindössze maximum 55 megawattnyi teljesítményt voltak képesek akkumulátoros tárolók a hálózatba táplálni (a megawatt a tárolók által leadható maximális teljesítményt jelöli, amiknek méretét így tartja számon a hatóság, nem az energiatárolási kapacitásukkal, amit megawattóra fejezne ki). A 2020-as áramkimaradások környékén már 1474 megawattot, de ez is eltörpül az idén áprilisban elért 10 383 megawatthoz képest.

photo_camera Grafika: Qubit

Ennek túlnyomó többsége, 8736 megawatt óriási közüzemi, 571 megawatt kereskedelmi, 1076 megawatt pedig lakossági tárolókból – a házak falára szerelt akkumulátoros dobozok – származik. Ahhoz, hogy Kalifornia elérje a klímacéljait és energiaátállási célkitűzéseit, 2045-re legalább 52 000 megawattot a hálózatba táplálni képes tárolóra lesz szükségük.

photo_camera Grafika: Qubit

„Öt év alatt Kalifornia több mint megtízszerezte az akkumulátoros energiatároló kapacitását. Az energiatárolási forradalom már itt van, és nem is jöhetett volna fontosabb pillanatban, mint amikor egy, a szennyező fosszilis tüzelőanyagok által működtetett hálózatról egy tiszta energián alapulóra állunk át” – mondta áprilisban Gavin Newsom, az önállóan a világ ötödik legnagyobb GDP-jével rendelkező állam kormányzója, aki szerint korunk egyik legnagyobb átalakulásának közepén vagyunk, amiben Kalifornia ismét vezető szerepet játszik.

A Mercury News szerint korábban a kora esti órákban néha előfordult áramhiány az államban, ahogy napnyugta után a napelemparkok már nem termeltek energiát. Manapság viszont már az akkumulátoros tárolók képesek napközben eltárolni a napelemcellák által begyűjtött többletenergiát, majd azt az esti órákban, ahogy a lakosság a hőség miatt csúcsra járatja a légkondícionálókat, visszajuttatni a hálózatnak. „Úgy kell erre gondolni, mint egy energia-bankszámlára” – mondta Elliot Mainzer, a Kalifornia elektromos hálózatáért felelős California ISO hatóság elnöke. „A nap közepén sokat fizetsz be a számlára, este pedig leveszel róla” – tette hozzá.

2020 óta Kaliforniában több akkutároló parkot hoztak létre, mint Kína kivételével bárhol a világon. Öt évvel ezelőtt csak 36 ilyen üzem működött az államban, mostanra viszont már 175, és további több tucat áll építés vagy tervezés alatt. Mainzer szerint a tárolók áttörőnek bizonyultak az elektromos hálózat megbízhatóságának növelésében, a Kaliforniai Energiaügyi Bizottság elnöke, David Hochschild pedig azt állította, hogy a korábbi hőséghullámos évekhez képest a tárolók miatt nem volt szükség idén túlfogyasztási figyelmeztetések kiadására. „Ezek a tárolóüzemek elképesztően kipárnázták [az elektromos hálózatot]” – mondta.

photo_camera Grafika: Qubit

Négy atomerőmű termelésének megfelelő energiát tudnak biztosítani

A Mojave-sivatagban az év elején állt üzembe a világ legnagyobb energiatárolója, az Edwards & Sanborn Solar Plus Storage Project, ami 3287 megawattórányi energiát tud elraktározni. Ettől nem sokkal marad el a Monterey-öböl mellett, egy egykori gázerőműben felépített Vistra Energy Storage Facility, amely tavaly augusztus óta 3000 megawattóra kapacitással üzemel.

A Mojave-sivatagban található Edwards & Sanborn Solar Plus Storage Project, amely idén év elején a világ legnagyobb akkumulátoros energiatárolója volt, 3287 megawattórás kapacitással
photo_camera A Mojave-sivatagban található Edwards & Sanborn Solar Plus Storage Project, amely idén év elején a világ legnagyobb akkumulátoros energiatárolója volt, 3287 megawattórás kapacitással. Fotó: Mortenson/Terra-Gen

A Pacific Gas and Electric (PG&E) cég ugyanezen a telephelyen 2022-ben egy 730 megawattórás tárolót létesített, ami 256, az Elon Musk vezette Tesla által gyártott Megapack akkumulátor rendszerrel működik. A Tesla szerint ezek egyenként 3,9 megawattórányi energiát képesek tárolni, ami egy órán keresztül 3600 átlagos háztartás energiaellátását tudja biztosítani. A cég a Megapackokat a Stocktontól délre található új akkugyárában állítja elő, ahol évente 13 ezer darabot tudnak belőlük összeszerelni.

A Vistra 3000 megawattórás energiatárolója
photo_camera A 3000 megawattórás Vistra Energy Storage Facility egy része Fotó: Vistra

De túlzás lenne azt állítani, hogy minden simán ment a kaliforniai akkutárolók kiépítése során. 2021-ben és 2022-ben a Vistra tárolóban két tűzeset is történt, majd 2022-ben a PG&E tárolójában gyulladt ki a 256-ból egy Megapack, ami miatt fél napra le kellett zárni a Kalifornia északi és déli részét összekötő Highway 1 országutat. A tűzesetek után Newsom aláírt egy törvényt, amely arra kötelezi az akkumulátoros tárolók működtetőit, hogy fokozzák a tűzvédelmi erőfeszítéseiket, és legyen vészhelyzeti akciótervük a hasonló esetekre.

„Az állam akkumulátoros energiatároló kapacitásának növelése elengedhetetlen az energiaátállási céljaink eléréséhez. De azt is biztosítanunk kell, hogy a létesítményekben legyenek olyan biztonsági rendszerek, amik biztosítják a munkások és a környező lakosok egészségének és jólétének védelmét” – mondta a jogszabály egyik benyújtója, John Laird.

Idén már voltak olyan napok, amikor Kaliforniában az összes energiaforrás közül az akkumulátoros tárolók táplálták a legtöbb energiát a hálózatba. Múlt hét szerdán, este fél 8 körül például 8320 megawattnyi teljesítményt adtak le a hálózatnak, ami 16 maximális teljesítménnyel üzemelő gázerőműnek, vagy 4 atomerőműnek felel meg. „Mindez nagyon gyorsan történt” – mondta Mark Jacobson, a Stanford Egyetem környezetmérnöke, aki szerint néhány évvel ezelőtt senki nem beszélt a hálózatra kötött akkumulátoros tárolókról. „Kalifornia elsőként mutatta meg, hogy mennyire hasznosak tudnak lenni” – tette hozzá.

Ez már nem csak kaliforniai álom

És egyre inkább úgy néz ki, hogy a világ kezdi ezt megérteni. Az energiatárolási forradalom első jelei pedig már Magyarországon is mutatkoznak. Az E.ON Hungária Csoport augusztus közepén jelentette be, hogy 6 megawattórás kapacitású energiatárolót épít Soroksáron, ami a vállalat szerint az áramellátás biztonságának szavatolása mellett újabb napelemes rendszerek hálózatra csatlakoztatására ad majd lehetőséget.

photo_camera Grafika: Qubit

Az energiatároló, amely 2025 novemberében készül el, 350 lakossági napelemes rendszer által termelt energiát képes eltárolni, annyit, amennyivel egy elektromos autó az egyenlítő mentén körbeautózhatná a Földet. A 785 millió forintos összköltségű projekt elkészültét 337,5 millió forinttal támogatja az Európai Unió. A soroksári üzemet nem sokkal szárnyalja túl Magyarország jelenlegi legnagyobb energiatárolója, ami 2022 óta működik Százhalombattán, és három Tesla Megapack segítségével 7,68 megawattórás kapacitást ér el.

A százhalombattai akkumulátoros energiatároló Tesla MegaPack-jai
photo_camera A százhalombattai akkumulátoros energiatároló Tesla Megapack-jai Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

De hamarosan ezeknél egy nagyságrenddel nagyobb energiatároló létesülhet. Idén februárban a MAVIR Zrt. rendszerirányító vállalat közölte, hogy megbízásából a Forest Vill Kft. az ország legnagyobb akkumulátoros energiatárolóját építi meg Szolnokon. A 60 megawattórányi energia tárolására képes, 8,5 milliárd forintba kerülő üzem 2025 első felében készülhet el. A beruházást a MAVIR azzal indokolja, hogy a naperőművi kapacitás 2023-ban rekordmértékben, 1600 megawattal nőtt, és az áramtermelés ingadozása miatt kulcsfontosságúnak látják az energiatárolók kiépítését és a villamosenergia-hálózat fejlesztését.

Az Európai Bizottság 2023 márciusi ajánlásában azt írta, hogy klímasemlegesség eléréséhez az energiarendszer dekabonizációja elengedhetetlen, amiben döntő szerepet játszhat az energiatárolás. Az Európai Unió előrejelzése szerint a megújuló energiaforrások aránya az unióban 2030-ra eléri majd a 69, 2050-re pedig a 80 százalékot. Kutatások szerint a összeurópai energiatárolók által leadható maximális teljesítmény, beleértve a vízerőműveket is, a 2022-es 60-ról 200 gigawattra nőhet 2030-ig, majd megháromszorozódhat 2050-ig.

A cikkben egyértelműsítettük, hogy a tárolók egyes esetekben megawattban kifejezett mérete az általuk leadható maximális teljesítményre vonatkozik, és nem az energiatárolási kapacitásukra.