Szuperhold, történelmi vérteszt, Welcome, Steffi Graph – újabb fantasztikus hét a Qubittel

Nem szól még a csodacsengő

Egy igazi magyar sikersztorinak induló, de később kissé félrecsúszott vállalkozás bemutatásával kezdtük a hetet: a Shoka Bell okos-biciklicsengőre 200 000 dollárt gyűjtött össze Falus Dániel a Kickstarteren, de egy évvel a szállítás beígért határideje után még sehol a kész termék, a támogatók pedig kilátástalanul háborognak.

Falus megszólaltatása után gyorsan a Kickstarternél is rákérdeztünk, kitől és milyen esetben lehet visszatérítést kérni, és mi van olyankor, ha egy projekt tetszhalott állapotba kerül.

A mazsola üti a vodkát

Kedvenc fizikus-bűvészünk, Gáspár Merse Előd részletgazdag cikkben értekezett a vodkaelosztási feladat megoldásairól, és mire a helyes megfejtőknek lehetetőségük adódott a gyakorlatba ültetni a problémát, már jött is a hír a legújabb másnaposság elleni csodaszerről. A japán mazsolafa egyik fajtájából készült gyógyitalt a Facebook és a Tesla egyik volt fejlesztője dobta piacra, Morning Recovery néven.

A téli átigazolási szezon végén két új tagot is köszöntött a Qubit csapata, közülük elsőként maga az adatkirálynő, Steffi Graph elemezte ki mutatós infografikákban a gazdasági élet Grand Slamjét, a davosi Világgazdasági Fórumot. A cikkből többek közt az is kiderül, hogy az atomháborút, a természeti katasztrófákat vagy a vízhiányt tartja a legnagyobb globális kockázatnak a politikai-gazdasági-tudományos elit.

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Balázs Zsuzsanna pedig először annak járt utána, miért nem elég több százezer meteorológiai mérőállomás arra, hogy a 70-75 százalékos előrejelzési rátánál pontosabb legyen az időjárás-jelentés, és hogy mit tehet ez ügyben jövőbeli legjobb barátunk, a mesterséges intelligencia. Aztán rögtön be is számolt arról arról az ígéretes vértesztről, amely akár korai stádiumában kimutathatja az Alzheimer-kórt

Mindenki a Holdra figyelt, de hiába 

A hét legnagyobb majdnem-eseménye a kék-vörös szuperhold volt, de a nagy látványosság magyar szemmel nem volt látható – meg is mondtuk előre. Egy váratlan esemény tette még mozgalmasabbá az elmúlt napokat: 91 éves korában elhunyt Ingvar Kamprad, az Ikea alapítója, akitől karrierje legfontosabb és legérdekesebb számadataival búcsúztunk.

Miután a hazai Airbnb-helyzetet már feltérképeztük, Zsoldos István közgazdász arra vállalkozott, hogy választ adjon a nagy kérdésre: megéri-e ma ingatlanba fektetni Magyarországon?

Illusztráció: Tóth Róbert Jónás

„Mi Friccel ma jövünk először etetni. Egyszerre töltöttük be a tizenkettőt, egyszerre került ránk a sor. Félek, de tudom, hogy Fricc jobban fél, onnan tudom, hogy nem bírja befogni a pofáját” – Dragomán György legújabb Qubit-novellája, a Híd már megkapta olvasóinktól a kőkemény, horrorisztikus jelzőket, de figyelem, ez itt még mindig A fényes jövő!

A világépítők hátborzongató hibái: Középföldén rosszak a hegyek, Westeroson pedig nem is lakhattak annyian!

Nehéz lehet istennek lenni, de az ember olykor megpróbálkozik vele: vannak, akik hobbiból teremtenek világokat, és vannak, akik művészetként vagy gondolatkísérletként kezelik a kérdést. Az ember hajlamos is készpénzként elfogadni, amit olvas, de mi van, ha belegondolunk a részletekbe? Miért néz ki Mordor úgy, ahogy? Merre folynak a folyók? Hányan laknak Westeroson? A földrajz és a geológia megadja a választ.

„Ez mekkora náci szarság. Egy laborpatkánynak érzem magam”

Bobby, Eddy és David 19 éves korukig nem tudták, hogy hármasikrekként születtek, és nevelőszüleiket sem tájékoztatták erről. Később megtudták, hogy egy rejtélyes pszichológiai kutatás alanyai voltak, a soha meg nem jelent tanulmány részleteit viszont 2066-ig titkosították. Most dokumentumfilm készült róluk.