Szuperhold, történelmi vérteszt, Welcome, Steffi Graph – újabb fantasztikus hét a Qubittel

2018.02.03. · majom

Nem szól még a csodacsengő

Egy igazi magyar sikersztorinak induló, de később kissé félrecsúszott vállalkozás bemutatásával kezdtük a hetet: a Shoka Bell okos-biciklicsengőre 200 000 dollárt gyűjtött össze Falus Dániel a Kickstarteren, de egy évvel a szállítás beígért határideje után még sehol a kész termék, a támogatók pedig kilátástalanul háborognak.

Falus megszólaltatása után gyorsan a Kickstarternél is rákérdeztünk, kitől és milyen esetben lehet visszatérítést kérni, és mi van olyankor, ha egy projekt tetszhalott állapotba kerül.

A mazsola üti a vodkát

Kedvenc fizikus-bűvészünk, Gáspár Merse Előd részletgazdag cikkben értekezett a vodkaelosztási feladat megoldásairól, és mire a helyes megfejtőknek lehetetőségük adódott a gyakorlatba ültetni a problémát, már jött is a hír a legújabb másnaposság elleni csodaszerről. A japán mazsolafa egyik fajtájából készült gyógyitalt a Facebook és a Tesla egyik volt fejlesztője dobta piacra, Morning Recovery néven.

A téli átigazolási szezon végén két új tagot is köszöntött a Qubit csapata, közülük elsőként maga az adatkirálynő, Steffi Graph elemezte ki mutatós infografikákban a gazdasági élet Grand Slamjét, a davosi Világgazdasági Fórumot. A cikkből többek közt az is kiderül, hogy az atomháborút, a természeti katasztrófákat vagy a vízhiányt tartja a legnagyobb globális kockázatnak a politikai-gazdasági-tudományos elit.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

Balázs Zsuzsanna pedig először annak járt utána, miért nem elég több százezer meteorológiai mérőállomás arra, hogy a 70-75 százalékos előrejelzési rátánál pontosabb legyen az időjárás-jelentés, és hogy mit tehet ez ügyben jövőbeli legjobb barátunk, a mesterséges intelligencia. Aztán rögtön be is számolt arról arról az ígéretes vértesztről, amely akár korai stádiumában kimutathatja az Alzheimer-kórt.

Mindenki a Holdra figyelt, de hiába

A hét legnagyobb majdnem-eseménye a kék-vörös szuperhold volt, de a nagy látványosság magyar szemmel nem volt látható – meg is mondtuk előre. Egy váratlan esemény tette még mozgalmasabbá az elmúlt napokat: 91 éves korában elhunyt Ingvar Kamprad, az Ikea alapítója, akitől karrierje legfontosabb és legérdekesebb számadataival búcsúztunk.

Miután a hazai Airbnb-helyzetet már feltérképeztük, Zsoldos István közgazdász arra vállalkozott, hogy választ adjon a nagy kérdésre: megéri-e ma ingatlanba fektetni Magyarországon?

„Mi Friccel ma jövünk először etetni. Egyszerre töltöttük be a tizenkettőt, egyszerre került ránk a sor. Félek, de tudom, hogy Fricc jobban fél, onnan tudom, hogy nem bírja befogni a pofáját” – Dragomán György legújabb Qubit-novellája, a Híd már megkapta olvasóinktól a kőkemény, horrorisztikus jelzőket, de figyelem, ez itt még mindig A fényes jövő!