Németh Dezső: Az agy nem felejt, csak a környezetnek leginkább megfelelő tudást használja

2022.07.18. · podcast

Az agy fő funkciója a legújabb kutatások szerint nem merül ki abban, hogy szolgai módon letapogatja a körülötte lévő világot: a gyűjtött információk segítségével egyúttal megpróbálja előre jelezni a jövőt. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az emberi agy a megismerés és a tanulás folyamán korántsem két-három lépéssel az események után kullog, hanem a környezetből gyűjtött ismétlődő mintázatok alapján, jórészt észrevétlenül, olyan összefüggéseket tár fel, amelyek segítik a világban való minél hatékonyabb eligazodásban.

Hogy jutott a pszichológia tudománya a megismerő agy képétől az agy mint prediktív gépezet képéig? Kell-e aludni a megtanult információ rögzítéséhez? Tud-e multitaskolni az emberi agy? Át lehet-e programozni egy dohányos agyát, hogy ne akarjon cigarettázni? Gyorsabban meg lehet-e tanulni egy idegen nyelvet az agy átprogramozásával? Vissza lehet-e fordítani az időskori elbutulás folyamatát az agy enyhe stimulációjával?

A Qubit podcastjában tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk. Ebben a részben az agy működését a kognitív pszichológia és az idegtudományok eszköztárával vizsgáló Németh Dezső pszichológusnál, az ELTE-PPK és az ELKH-TTK Emlékezet, nyelv és idegtudomány kutatócsoportjának vezetőjénél vendégeskedtünk.

Beszélgetésünket hallgasd alábbi csatornáinkon:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A beszélgetést Balázs Zsuzsanna kollégánk vezette. A korábbi részekben Kálmán László nyelvészt, Pálinkás József atomfizikust, Prinz Gyula infektológust, Bartus Gábor környezetgazdászt, Kubinyi Enikő etológust, Jordán Ferenc limnológust, Lévay György biomechanikai mérnököt, Vásárhelyi Orsolya és Koltai Júlia adattudósokat, Kovács Zoltán kiberbiztonsági szakembert, valamint Szemelyácz János pszichiáter-addiktológust, a Magyar Addiktológiai Társaság elnökét faggattuk.

A podcast elkészítését a SCIENCE+ támogatta. Kapcsolódó cikkünk a Qubiten:

link Forrás

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás