Rózsa Lajos: A homoszexualitás nem betegség, de politikai döntéssel meg lehet változtatni, hogy ki számít betegnek

2022.07.26. · podcast

A napokban négy fontos Qubit-előadást osztunk meg a homoszexualitás evolúciójáról, genetikájáról, orvosi besorolásáról és az iskolai szexuális nevelés mai magyar állapotáról. Scheuring István evolúcióbiológus előadása itt látható, Varga Máté genetikusé itt, Rédai Dorottya genderkutatóé pedig itt.

A betegség kritériumai meglehetősen félrevezetők arra nézve, hogy kit tekinthetünk betegnek és kit nem. Miközben kórosnak például többnyire a tulajdonságok ritkább megnyilvánulási formáját tekintjük, a szőke hajszínt mégsem hisszük kórosnak, ahogy azokat is inkább irigyeljük, akiknek idős korukra egyetlen tömött foguk sincsen. Bár az ízületek szélsőséges mozgékonysága az élet számos területén eredményezheti a kóros testi működés kellemetlen velejáróit, egy zongoraviruóznak inkább jelent előnyt, mint hátrányt. A világ valaha volt legsikeresebb úszófenoménja, Michael Phelps ugyanannak a Marfan-szindrómának köszönheti világraszóló sikereit, ami sokak esetében szívelégtelenséget és korai halált okoz.

Kit tekintünk betegnek és mikortól? Biztos-e, hogy a gyakoribb fizikai adottság vagy testi működés egészségesebb is egyben? Betegség-e, amire gyógyszert szedetnek be valakivel? Hogyan optimalizálhatja egy állam költségvetését, hogy mit határoz meg egészséges állapotként? Ha nem tudjuk egyértelműen meghatározni, mi a betegség, hogyan tekinthetjük kórosnak azt a működést, ami nem okoz betegségtudatot?

Miért nem betegség a homoszexualitás? – tette fel a kérdést a negyedik Qubit Live-on elhangzott előadásában az ELKH Ökológiai Kutatóközpontjában a biológiai hadviselés történetét, valamint a betegség és az egészség evolúciós-ökológiai kereteit vizsgáló Rózsa Lajos evolúcióbiológus.

Nézd meg itt:

Vagy hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A korábbi adásokban Kálmán László nyelvészt, Pálinkás József atomfizikust, Prinz Gyula infektológust, Bartus Gábor környezetgazdászt, Kubinyi Enikő etológust, Jordán Ferenc limnológust, Lévay György biomechanikai mérnököt, Vásárhelyi Orsolya és Koltai Júlia adattudósokat, Kovács Zoltán kiberbiztonsági szakembert, Szemelyácz János pszichiáter-addiktológust, valamint Németh Dezső kognitív pszichológust faggattuk.

A Qubit Live #4 tudományos estet, valamint a videók és a podcastok elkészítését az Oriens és a Science+ támogatta.

Kapcsolódó (hang)anyagok a Qubiten:

link Forrás
link Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK